Prosty w przygotowaniu, mrożony deser z ubitej na puszysto śmietany, jajek i cukru. Aksamitna i lekka konsystencja okraszona chrupiącymi migdałami to propozycja na każdą okazję i każdą porę roku. Tutaj w duecie z czekoladowym sosem...
Składniki na semifreddo:
8 jajek
300 g + 100 g cukru kryształu
300 g migdałów
1 litr śmietany 36%
Składniki na sos:
250 g wody
140 g cukru
70 g kakao
50 gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewając rozpuszczamy go uważając, aby nie przypalił się. Migdały siekamy i karmelizujemy na osobnej patelni ze 100 g cukru. Całe jajka ubijamy, powoli dodając przestygnięty cukier - do momentu, kiedy cała masa będzie zimna. Pod koniec ubijania dodajemy skarmelizowane migdały, a następnie ubitą na sztywno śmietanę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika.
Przygotowujemy sos: wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy w rondelku i doprowadzamy do krótkiego wrzenia. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż połączy się z ciepłą masą. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przelewamy przez sitko. Schładzamy w lodówce.
Na talerz wylewamy zimny sos czekoladowy i wykładamy semifreddo. Dekorujemy wedle uznania: siekanymi migdałami, listkiem mięty, truskawką lub owocami leśnymi.
Propozycja podania z musem czekoladowym
Komentarze
Dodaj nowy komentarz