Szukaj

Semifreddo z chrupkami migdałowymi

Prosty w przygotowaniu, mrożony deser z ubitej na puszysto śmietany, jajek i cukru. Aksamitna i lekka konsystencja okraszona chrupiącymi migdałami to propozycja na każdą okazję i każdą porę roku. Tutaj w duecie z czekoladowym sosem...

Składniki na semifreddo:

8 jajek
300 g + 100 g cukru kryształu
300 g migdałów
1 litr śmietany 36%

Składniki na sos:

250 g wody
140 g cukru
70 g kakao
50 gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewając rozpuszczamy go uważając, aby nie przypalił się. Migdały siekamy i karmelizujemy na osobnej patelni ze 100 g cukru. Całe jajka ubijamy, powoli dodając przestygnięty cukier - do momentu, kiedy cała masa będzie zimna. Pod koniec ubijania dodajemy skarmelizowane migdały, a następnie ubitą na sztywno śmietanę.  Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika.


Przygotowujemy sos
: wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy w rondelku i doprowadzamy do krótkiego wrzenia. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż połączy się z ciepłą masą. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przelewamy przez sitko. Schładzamy w lodówce.

Na talerz wylewamy zimny sos czekoladowy i wykładamy semifreddo. Dekorujemy wedle uznania: siekanymi migdałami, listkiem mięty, truskawką lub owocami leśnymi.

 
Semifreddo z chrupkami migdałowymi

Propozycja podania z musem czekoladowym

Składnik główny: 
śmietana
Składnik główny: 
migdały
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania