W chłodne dni poszukuję intensywnych aromatów, często z delikatną nutą słodyczy. Dania takie jak Fizioły, Zupa z soczewicy lub Kaczka z warzywami i jabłkiem nie tylko rozgrzewają, ale również dostarczają mnogości smakowych połączeń. Dziś dołącza do nich szaszłyk. Soczysta kaczka i mięsista, suszona śliwka to duet, który zawsze się sprawdza. Całość aromatyzowana czosnkiem i świeżym tymiankiem.
Mięso kaczki można wcześniej zamarynować - nie ma jednak takiej potrzeby. Naturalny, charakterystyczny smak kaczki i towarzyszących jej dodatków wystarczą, aby uzyskać danie pełne smaku i aromatu.
Polecamy też więcej przepisów na: Mięsa
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: kaczkę, suszone śliwki
Szaszłyki z kaczki i suszonych śliwek
proporcje na 4 osoby po 2 szaszłyki
Składniki:
4 filety kaczki ze skórą po 150-180 g
24-32 śliwki suszone
500 g ziemniaków
2 jabłka
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, najlepiej morska gruboziarnista
pieprz czarny
olej do smażenia
100 ml oliwy + 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Jabłka przekroić na pół (nie obierać) i wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaki wyszorować i ugotować wraz ze skórką. 100 ml oliwy zmiksować z czosnkiem.
Filety kaczki umyć i pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na patyki do szaszłyków, na przemian z suszonymi śliwkami. Kawałki mięsa ułożyć tak, aby skóra każdego znajdowała się po tej samej stronie. Szaszłyki ułożyć od strony skóry na dużej, rozgrzanej patelni. Smażyć, aż skóra lekko się wytopi, później obsmażyć ze wszystkich stron wraz z tymiankiem i jabłkiem. Uchwyt patelni zawinąć w folię aluminiową. Patelnię wraz z szaszłykami i jabłkami włożyć do nagrzanego piekarnika i dopiec przez 8-10 minut.
W tym czasie ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i usmażyć na patelni na oliwie czosnkowej razem z gałązką tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Zrumienić według uznania.
Na talerzach ułożyć zrumienione ziemniaki, połówki jabłek i po dwa szaszłyki. Polać sosem, który wytworzył się podczas smażenia i dopiekania kaczki.
Komentarze
Najlepsze z grilla. Polecam karkówkę z lidla, też na szaszłyki się nadaje :)
Mistrzostwo świata! PYCHOTA:-)
No już wiem co u mnie dziś będzie na obiad:-)
This looks delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.
Pierś z kaczki z tym wspaniałym tłuszczykiem i skórką. Uwielbiam! Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny :)
Renatko ten szaszłyk wygląda po prostu super , nie wspomnę już o tym że smakowo jest nie do pobicia. Gratuluję , pozdrowionka :)
Dziękuję :-) To owoc wspólnego gotowania z Rafałem i potwierdzam - smakowo doskonały! Pozdrowienia :-)
znane połączenie w zupełnie odmienny sposób! pysznie ;]
Dokładnie! Polecam ;-)
Wspaniały i przepyszny pomysł! Aż mi ślinka cieknie....
U mnie dziś też szaszłyczki, ale nieco inne ;) Zapraszam ;)
Dziękuję - odwiedziłam, ślad pozostawiłam ;-)
Dodaj nowy komentarz