Klasyczne, wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami. Przygotowałam je jako jedną z dwóch wersji pierogów, w których nadzieniem były suszone śliwki. W przeciwieństwie do przepisu na pierogi z Małopolski, w których nadzieniem jest faszerowana masą orzechowo-miodową śliwka, ta wersja jest prostsza, bardziej popularna i mniej pracochłonna.
Te lekko słodkie pierogi świetnie smakują zarówno z klarowanym masłem, jak i ze śmietaną lub smażoną na maśle bułką tartą. Bardzo polecam!
Polecamy też więcej przepisów na: Potrawy Wigilijne, Pierogi
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: śliwki suszone
Pierogi z suszonymi śliwkami
Składniki:
Ciasto pierogowe według tego przepisu
Farsz:
300 g suszonych śliwek bez pestki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
Do polania - do wyboru:
klarowane masło
bułka tarta smażona na maśle
kwaśna śmietana
sos cynamonowy, jak w tym przepisie
Przygotowanie:
Suszone śliwki namoczyć w wodzie przez 1 godzinę i gotować na małym ogniu około 25 minut. Dokładnie osączyć i drobno posiekać albo rozetrzeć. Przyprawić solą i cukrem.
Przygotować pierogowe ciasto. Rozwałkować i wycinać koła. Uformować pierogi i ugtować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
Podawać polane klarowanym masłem, zrumienioną na maśle bułką tartą lub wspomnianym sosem cynamonowym.
Komentarze
Te pierogi będę robić już drugi rok z rzędu, są przepyszne! Dziękuję Pani Renato, że dzieli się Pani z nami swoimi przepisami.
Lubuskie pozdrawia serdecznie małopolskie i życzy spokojnych Świąt :-)
tez dziś robiłam ze śliwką suszoną...;) piekne są Twoje zdjęcia;)
Dodaj nowy komentarz