Szukaj

Pierogi z suszonymi śliwkami

Klasyczne, wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami. Przygotowałam je jako jedną z dwóch wersji pierogów, w których nadzieniem były suszone śliwki. W przeciwieństwie do przepisu na pierogi z Małopolski, w których nadzieniem jest faszerowana masą orzechowo-miodową śliwka, ta wersja jest prostsza, bardziej popularna i mniej pracochłonna.  

Te lekko słodkie pierogi świetnie smakują zarówno z klarowanym masłem, jak i ze śmietaną lub smażoną na maśle bułką tartą. Bardzo polecam!


Polecamy też więcej przepisów na: Potrawy Wigilijne, Pierogi
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: śliwki suszone


 

Pierogi z suszonymi śliwkami

Składniki:

Ciasto pierogowe według tego przepisu

Farsz:
300 g suszonych śliwek bez pestki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Do polania - do wyboru:
klarowane masło
bułka tarta smażona na maśle
kwaśna śmietana
sos cynamonowy, jak w
tym przepisie

Przygotowanie:

Suszone śliwki namoczyć w wodzie przez 1 godzinę i gotować na małym ogniu około 25 minut. Dokładnie osączyć i drobno posiekać albo rozetrzeć. Przyprawić solą i cukrem.

Przygotować pierogowe ciasto. Rozwałkować i wycinać koła. Uformować pierogi i  ugtować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

Podawać polane klarowanym masłem, zrumienioną na maśle bułką tartą lub wspomnianym  sosem cynamonowym.

Składnik główny: 
śliwki suszone
Rodzaj dania: 
Przekąska

Komentarze

Kasia (niezweryfikowany)

Te pierogi będę robić już drugi rok z rzędu, są przepyszne! Dziękuję Pani Renato, że dzieli się Pani z nami swoimi przepisami.
Lubuskie pozdrawia serdecznie małopolskie i życzy spokojnych Świąt :-)

23 grudnia 2015 - 21:26
Iza (niezweryfikowany)

tez dziś robiłam ze śliwką suszoną...;) piekne są Twoje zdjęcia;)

17 grudnia 2011 - 20:40

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania