Szukaj

Najlepsze ciasto na pierogi

Moje ulubione ciasto pierogowe. Jest miękkie, elastyczne i nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania.

Receptura, którą Wam prezentuję jednoznacznie wyparła z mojej kuchni tą popularną, na którą składa się mąka, jajko, woda i sól. Dodatek masła i większa ilość żółtek sprawiają, że ciasto jest miękkie i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów, co - jak wiadomo - trochę trwa ;-)

Do przygotowania pierogów zazwyczaj wykorzystuję połowę podanej proporcji, chyba że chcę część pierogów zamrozić, lub w planie jest więcej osób do nakarmienia ;-) Połowa proporcji przewiduje połowę jajka - wówczas całe jajko dokładnie roztrzepuję i dopiero wtedy dzielę na pół.


Polecam też więcej przepisów podstawowych
oraz
przepisy na
pierogi



Najlepsze ciasto na pierogi
Receptura z "Kuchni polsko-francuskiej" kuchmistrza Antoniego Teslara, której pierwsze wydanie ukazało się w 1910 roku

Składniki:

500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem - tak jak w przypadku ciasta kruchego - i rozcieramy palcami.  Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.

Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.

Do polewania pierogów polecam klarowane masło. 

Komentarze

Stanley (niezweryfikowany)

Pani Renato jaki typ mąki Pani rekomenduje do tego przepisu?

04 grudnia 2022 - 19:53
AGA (niezweryfikowany)

Ciasto jest na prawde super. Lepszego nie jadlam. Mam tylko jeden problem. Starsznie mi sie kurczy. Co robie nie tak. Prosze o pomoc.

28 listopada 2018 - 12:52
Renata Targosz

Wszystko jest w porządku, faktycznie to ciasto trochę nie współpracuje podczas wałkowania, ale to wynika z jego dużej elastyczności :)

28 listopada 2018 - 21:40
Agnieszka (niezweryfikowany)

Przepis rewelacja. Ale nie wiem dlaczego jak rozwałkuję ciasto i wykrawam kurczy się tak,ze nie mogę nanieść farszu. Czy coś robię źle?

12 października 2017 - 18:38
Abdres244 (niezweryfikowany)

Daj ciastu spocząć,im szybciej po zamiesieniu zaczniesz formować tym mocniej będzie się śćiągać

24 marca 2018 - 13:56
Asia (niezweryfikowany)

Jak wyrobisz ciasto, to musisz je odstawić na jakieś pół godziny, żeby odpoczęło.
Babcia mi tak kazała i już mi się nic nie kurczy :P

20 stycznia 2018 - 22:35
Renata Targosz

Wszystko jest ok. To ciasto jest po prostu bardzo elastyczne.

12 października 2017 - 20:18
MarzenaDE (niezweryfikowany)

Witam.
(wlasnie klade sie spac po nocce)
Wczoraj przed praca zrobilam pierwszy raz w zyciu barszcz czerwony. Po powrocie uslyszalam od partner (ktory tez po nocce byl) ze barszcz pyszny, wiec w zupie juz czeka miecho na pierogi i czytaja tyle pozytywnych komentarzy, sprobuje ten przepisz i mysle ze beda wspaniale pierogi. Napisze w nastepnym komentarzu :) Pozdrawiam i dobranoc

28 października 2016 - 07:16
Mela (niezweryfikowany)

O najlepszym ciście pierogowym, TYM CIEŚCIE, wszystko już zostało powiedziane i napisane. Tak jak moje poprzedniczki próbowałam wielu przepisów, TEN PRZEPIS znalazłam też "przypadkiem". Wczoraj z podwójnej porcji ulepiłam 140 pierogów, efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Bardzo dziękuję Pani Renato za udostępnienie przepisu na blogu bo ciasto jest na prawdę rewelacyjne pod każmy względem, nie ma lepszego. Serdecznie Panią pozdrawiam.

06 marca 2016 - 17:29
Ewa (niezweryfikowany)

Witam,
Pierogi z tego fantastycznego przepisu robię od 4-5 lat. Są wyśmienite. Dodam tylko, że równie wspaniałe wychodzą z tego przepisu uszka smażone jak i faworki. Kruche, rozpływające się w ustach. Polecam :)

06 lutego 2016 - 19:16
Dorota (niezweryfikowany)

Witam. Dziś skorzystałam z tego przepisu na ciasto na pierogi. Wszystko wyszło rewelacyjnie, ciasto super elastyczne, dobrze się da rozwałkować i się nie rozrywa. Polecam naprawdę nigdy lepsze moje ciasto nie było :-) dziękuję

04 lutego 2016 - 15:43
Ruda Żaba (niezweryfikowany)

Dziś lepie pierogi na Wigilję, jeden jedyne jakie kocham - to właśnie pani pierogi.Często korzystam z przepisów z pani bolga, są cudnie proste , a zarazem niezwykłe. Sernik z solonym karmelem w ubiegłe święta moja dorosła córka " pożarła" sama :)). Na te święta upiekę i .....schawam. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

20 grudnia 2015 - 17:52
Agnieszka (niezweryfikowany)

Potwierdzam. Ciasto najlepsze jakie znam. Właśnie rodzina pochłonęła ruskie, a z kapustą i grzybami czekają na Wigilię.

19 grudnia 2015 - 15:46
Sylwia (niezweryfikowany)

Czy woda ma być gorąca?

17 grudnia 2015 - 21:57
Krzysztof Malek (niezweryfikowany)

Witam;) Rozumiem , ze na 1kg maki podwajamy proporcje? Pozdrawiam.

22 listopada 2015 - 22:35
Renata Targosz

Tak, jeżeli podwoisz ilość mąki, pozostałe musisz również podwoić.

23 listopada 2015 - 08:20
malgosia (niezweryfikowany)

Naprawde genialne w swej prostocie! Dziękuję za ten przepis, jest rewelacyjne :)

05 września 2015 - 23:58
Izabela (niezweryfikowany)

Dzień dobry, dziś znalazłam ten przepis, który jest lekiem na moje wszystkie problemy z ciastem, super się wałkuje, super lepi i zero problemów :) dziękuję

22 sierpnia 2015 - 21:18
mojewypiekiinietylko (niezweryfikowany)

Przepis wypróbowałam, z modyfikacją znalezioną w komentarzu W.S. (również robiłam z 1kg mąki tortowej, 3 żółtek, 1 całego jajka, 100g miękkiego masła, 1/2 litra gorącej wody i 1,5 łyżeczki soli). Ciasto wyszło bardzo elastyczne, nie wymagało podsypywania mąką, dało się bardzo cieniutko rozwałkować. Pierogi się nie rozklejały podczas gotowania, a już ugotowane, nawet zimne, były mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają się po ugotowaniu ( mimo, że do wody nie dodawałam oleju). To przepis, przy którym pozostanę, jest rewelacyjny. Zrobiłam pierogi z truskawkami i były to najlepsze pierogi jakie jadłam. Gorąco polecam, a niedowiarków zapraszam na "degustację".
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/05/pierogi-z-truskawkami-na-des...

12 maja 2015 - 01:13
Jolanta KG (niezweryfikowany)

Wczoraj też przetestowałam ten sposób na ciasto i jest genialny :) ciasto łatwo się wyrabia i świetnie się na nim pracuje. Polecam i udostępniam dalej :) Bo warto :)

09 maja 2015 - 19:20
Smosia (niezweryfikowany)

Ciasto zasługuje na miano najlepszego, najsmaczniejszego i najładniejszego też. Jest też dość łatwe do wyrobienia i 'uległe' przy dalszej pracy. Polecam, sama chętnie sięgam po ten przepis. Z podanych ilości mam ok. 50 pierogów (krążki o średnicy 8 cm). Dziękuję.

27 marca 2015 - 21:58
Marcus (niezweryfikowany)

Genialny przepis!!! To moje trzecie pierogi w życiu i pierwsze takie pyszne.

26 stycznia 2015 - 21:24
Asia L (niezweryfikowany)

Długo szukałam właśnie takiego ciasta na pierogi, naprawdę polecam! Jest wspaniałe do wałkowania,lepienia i oczywiście w smaku! Pozdrawiam a przepis dołączyłam do moich ulubionych. Będę polecać z pewnością innym!

26 stycznia 2015 - 21:21
KasiaK (niezweryfikowany)

Najlepsze ciasto jakie testowałam!
Z ciężkim sercem, bo zawsze wydawało mi się, że mój rodzinny przepis na ciasto pierogowe jest najlepszy, stwierdzam, że ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam według niego pierogi na te święta i wyszły lepsze od moich tradycyjnych. Zrobiłam również wersję autorską ze szpinakiem i te również były super.
Ciasto jest miękkie, elastyczne, lekko żółte, dobrze zachowuje się przy lepieniu i odgrzewaniu.

Gorąco polecam!

28 grudnia 2014 - 17:33
fan_kata (niezweryfikowany)

masz nowego fana strony

24 grudnia 2014 - 12:50
fan_kata (niezweryfikowany)

ciasto przezajebiste, tylko masło roztopiłem,
rewelka!!

24 grudnia 2014 - 12:43
Pełna nadziei :) (niezweryfikowany)

Jestem uparta i nie chciałam dopuścić do sytuacji aby na mojej pierwszej w nowym domu Wigilii nie było pierogów.....nie spałam przez ten fakt kilka nocy na samą myśl o tym że ciasto jak zwykle mi nie wyjdzie i będzie wielka kompromitacja :P A tu przypadkiem znalazłam ten cudowny przepis i jestem mega szczęśliwa, ciasto sobie właśnie odpoczywa ja piszę komentarz i już nie mogę się doczekać aż będę mogła lepić :) Nigdy nie przypuszczałam że po zrobieniu jednego ciasta będę chciała już robić następne ;) Dziękuję Pani Renato i życzę Wesołych świąt :) Od dziś jestem Pani fanką :*

22 grudnia 2014 - 22:01
Renata Targosz

Wesołych Świąt również :)

22 grudnia 2014 - 22:48
Magda (niezweryfikowany)

Dziekuje za ten przepis na ciasto:) wyszlo super wlasnie pierogi sie mroza i beda jak znalazl na wigilie ... Dziekuje i Wesolych swiat !!!

22 grudnia 2014 - 04:17
Renata Targosz

Wesołych Świąt :)

22 grudnia 2014 - 12:47
Tonio (niezweryfikowany)

Jestem pod wrażeniem zawsze robiłem ciasto z mąki wody i soli i lepiło sie było twarde po ugotowaniu itp. Pani ciasto jest idealne!!! wczoraj robiłem pierogi z borówkami po prostu kosmos ciasto się robi bardzo szybko nie lepi się nie trzeba podsypywać stolnicy po prostu idealne!! :) od dzisiaj tylko ten przepis ;) szybko i smacznie biorę się za robienie uszek z tego przepisu z grzybkami i kapustą kiszoną własnej roboty.
Wesołych Świąt ;)

18 grudnia 2014 - 20:31
Ela (niezweryfikowany)

muszę skomentować bo korzystam z przepisu chyba 5 raz, nie robię zbyt często pierogów bo niestety brakuje mi czasu, ale gdy mam wolne jak dziś chętnie sięgam po właśnie ten przepis, ciasto jest cudowne, idealne po ugotowaniu, pochwalił nawet mój mąż, który zwykle chwali tylko kuchnię swojej mamy ;-) polecam ;) właśnie robię ruskie, ciasto odpoczywa :)

10 grudnia 2014 - 12:28
Lenka (niezweryfikowany)

Przyznam że byłam lekko sceptycznie nastawiona bo przerabiałam już wiele wersji na ciasto pierogowe ale TO ciasto faktycznie okazało się super. Jest mega sprężyste i ani jedna sztuka się nie rozkleiła :) Polecam z czystym sumieniem i dziękuję za przepis :)

24 listopada 2014 - 23:09
Aga (niezweryfikowany)

Już od roku robimy ciasto na pierogi tylko wg tego przepisu! Ciasto jest genialne, wszyscy się zachwycają, nawet bratowa po gastronomi została pokonana:). Ja do wwałkowania używam maszynki do robienia makaronu. Odcinam po kawałeczku ciasta i siup przez waleczki. Robi się ekspresowo, a już szczególnie jak się ma pomocnika. 250 pierogów to jakieś 4 godzony roboty. W każdym razie dziękuję za przepis, lepszego nie ma!

09 listopada 2014 - 09:39
Aga (niezweryfikowany)

Już od roku robimy ciasto na pierogi tylko wg tego przepisu! Ciasto jest genialne, wszyscy się zachwycają, nawet bratowa po gastronomi została pokonana:). Ja do wwałkowania używam maszynki do robienia makaronu. Odcinam po kawałeczku ciasta i siup przez waleczki. Robi się ekspresowo, a już szczególnie jak się ma pomocnika. 250 pierogów to jakieś 4 godzony roboty. W każdym razie dziękuję za przepis, lepszego nie ma!

09 listopada 2014 - 09:39
Chcę mieć wybór (niezweryfikowany)

Przepis jest super. Robiłam dzisiaj pierwszy raz i od razu wyszło. Robienie pierogów to teraz sama przyjemność. Ciasto idealnie się rozwałkowuje i skleja, jagody nie wypłynęły podczas gotowania.
Polecam wszystkim i dziękuję. Dorota

20 lipca 2014 - 23:20
agap (niezweryfikowany)

A mi niestety ciasto wg przepisu nie wyszło tzn. w ciescie zrobily się grudki i nic z nimi nie można było zrobić .Zrobiłam wiec go drugi raz z lekka modyfikacja-tzn dodałam roztopione maslo i wystudzone oraz podgrzalam lekko wode i po takich modyfikacjach ciasto wyszlo ok, miękkie.Czy ktoś może wie ,co moglo być powodem powstania grudek w ciescie?
pzdr

08 maja 2014 - 13:10
Renata Targosz

Za zimne, a tym samym za twarde masło.

09 maja 2014 - 23:26
Aurea (niezweryfikowany)

Przepis super, pierogi wyszły idealnie :) Kiedyś jak próbowałam robić z innego przepisu, to prawie wszystkie poszły do śmieci, ciasto się podziurawiło w gotowaniu i wszystko z nich wypłynęło, zraziłam się do pierogów na dłuższy czas, bo to jedyna rzecz, która mi nie wychodziła tak jak powinna. Jak trafiłam na ten przepis, postanowiłam spróbować po raz ostatni - ciasto wyszło rzeczywiście miękkie i elastyczne, łatwo się lepi i w gotowaniu nie popsuł się ani jeden :) Wreszcie mogę robić pierogi :) Zdecydowanie polecam i dziękuję za przepis.

25 marca 2014 - 22:04
paula612 (niezweryfikowany)

najlepsze ciasto na swiecie!! pierwszy raz z chlopakiem robilismy pierogi...lepszych nie jedlismy:)

25 marca 2014 - 15:57
jadzia (niezweryfikowany)

pierożki pychotka :) jestem z siebie bardzo dumna, bo nieskromnie mówiąc to chyba najlepsze pierożki jakie jadłam :) dziękuję

27 lutego 2014 - 15:32
dorota (niezweryfikowany)

witam . Czy woda ma być goraca bo nie doczytałam? ! :)

26 lutego 2014 - 12:26
Renata Targosz

Dodaję wodę w temperaturze pokojowej.

26 lutego 2014 - 22:13
Ruda Żaba (niezweryfikowany)

Fantastyczne ciasto, pozostanę przy nim po wsze czasy :)

12 stycznia 2014 - 17:27
Aga (niezweryfikowany)

Ciasto wspaniałe! Pierwszy raz lepienie pierogów nie wiązało się ze złością i frustracją, że znowu nie mam siły tego dziadostwa rozwałkować, to było rzeczywiście elastyczne, nie wymagało podsypywania mąką, sama przyjemność :) Idealne :)

03 stycznia 2014 - 17:09
Anna (niezweryfikowany)

Ciasto jest naprawdę świetne. Od 20 lat robiłam tradycyjnie - mąka, woda, sól i strasznie się męczyłam przygotowując pierogi przed świętami. Od teraz nie będę korzystała już z innego przepisu - polecam recepturę w 100%.

30 grudnia 2013 - 00:51
Dawid Wiacek (niezweryfikowany)

Sliczne dzieki za przepis! Mieszkam w NY, USA i co roku mama prosi mnie na dzien przed Wigilia zebym przygotowal ciasto na pierogi. Ogolnie to mama super gotuje ale jakos pierogow sie boi (farsz robi, ale nie ciasto)... w tym roku twoj przepis byl fenomenalny. Ciasto idealne. Mama jak zobaczyla jakie fajnie to ciasto to dostala troche otuchy i moze w przyszlosci sama je zrobi ;-) Jeszcze raz dziekuje, i pozdrawiam z Nowego Jorku - Wesolych Swiat -Dawid

24 grudnia 2013 - 14:20
olcur (niezweryfikowany)

ciasto rewelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! (;

23 grudnia 2013 - 22:28
gość (niezweryfikowany)

Witam. Zajrzałam tu po raz pierwszy szukając dobrego sprawdzonego przepisu na pierogi, bo te ze sklepu są akurat tzn ciasto dobre ale farsz nie za bardzo wole robić swoje ale mam z ciastem przeróżne kłopoty. Odnośnie waszego przepisu mam kilka pytań a że święta tuż tuż to proszę o jak najszybsza odpowiedź; na 100 pierogów to czy wystarczy 1 kg mąki a ile jaj chyba 6 ale jakoś dziwnie mi to brzmi a ta woda w końcu gorąca czy zimna no i masło czy olej proszę napiszcie .

18 grudnia 2013 - 16:53
Renata Targosz

Z podanej proporcji wychodzi około 50-60 pierogow, czyli trzeba ją podwoić.

19 grudnia 2013 - 20:44

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania