Szukaj

Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Idealne ciasto na pizzę. Cienkie i chrupiące. Przepis podstawowy na ciasto, będące podstawą popularnej włoskiej potrawy.
Do przygotowania drożdżowego ciasta na pizzę możecie użyć drożdży zarówno świeżych, jak i instant. W pierwszym przypadku należy przygotować rozczyn (jak zrobić rozczyn?), w drugim wystarczy wymieszać drożdże z mąką i pozostałymi składnikami.

Ciasto na pizzę możecie wyrabiać ręcznie, tak jak to obrazują zdjęcia, lub też za pomocą robota kuchennego.


Ciasto na pizzę

przepis na 2 okrągłe blachy do pizzy o średnicy 30 cm

Składniki:

300 g mąki pszennej (typ 500) lub pszennej chlebowej (typ 750)
20 g świeżych drożdży lub 7 g, czyli 1 opakowanie drożdży instant (ja dodaję zazwyczaj instant)
200 ml wody źródlanej lub mineralnej niegazowanej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
oliwa do smarowania blachy lub papier do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

Produkty przechowywane w lodówce wyjąć odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.

Z drożdży, cukru, 50 ml ciepłej wody i 3 łyżeczek mąki przygotować rozczyn. Odstawić w cieple do wyrośnięcia na 20 minut. (W przypadku użycia drożdży instant pomijamy ten krok).

Do dużej  miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn lub wsypać drożdże instant, resztę wody, oliwę i sól.


Składniki wymieszać dłonią, lub robotem kuchennym.



Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki,  które zostaną ułożone na cieście.

Dwie blaszki do pieczenia pizzy (lub jedną blachę z wyposażenia piekarnika) nasmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia (ja preferuję papier). Ciasto ułożyć na blasze i przy pomocy palców rozciągnąć na całej powierzchni blachy.



W dalszej części przygotowania pizzy układamy na niej ulubione składniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 (mniejsze blaszki) - 15 (duża blacha) minut.

_________________________

Polecam także inne przepisy podstawowe.

Komentarze

Janusz Gajewski (niezweryfikowany)

uwielbiam domową pizze, przyznam szczerze, że sam korzystam z robota kuchenngo, nigdy nie chciało mi się wyrabiać tego ciasta:)

16 sierpnia 2018 - 15:16
Jo (niezweryfikowany)

Ja muszę być totalnym pizzowym beztalenciem. Wszyscy się tu chwalą, że im wyszło. A ja mam efekt jak zwykle, kolejny raz w życiu próbuję, z różnych przepisów, i nigdy jeszcze nie osiągnęłam efektu kulki z ciasta, zawsze to gąbczasta paciaraja. Ktoś ma pomysł dlaczego tak jest? Wszystko zgodnie z przepisem zrobiłam. Czego za malo lub za dużo?

14 kwietnia 2016 - 17:45
Renata Targosz

Może spróbuj następnym razem dać odrobinę wody mniej?  Na pewno ciasto trzeba długo wyrabiać, aby gluten się uaktywnił i sprawił, że ciasto będzie elastyczne. Ta receptura daje ciasto dość luźne, ale przy właściwym wyrobieniu nie klei się do rąk.
Powodzenia ! :)

14 kwietnia 2016 - 18:19
Buhaaha (niezweryfikowany)

Przepis super! Jak najbardziej polecam dla osób początkujących. Dodałam tylko troszkę bazylii i oregano:)

22 listopada 2015 - 22:05
olaf (niezweryfikowany)

Bardzo fajny przepis,swietne ciasto rewelacja

28 sierpnia 2015 - 22:43
Brie (niezweryfikowany)

Trafiłem tu przez przypadek, szukając informacji o drożdżach instant.

Jak zobaczyłem przepis na ciasto, którego udoskonalenie zajęło mi parę tygodni i do którego używałem tylko świeżych drożdży, to czytałem dalej.

Wszystko się zgadza, ciasto wychodzi perfekcyjne jedyną różnicą u mnie jest temperatura pieczenia pizzy.

Jeszcze pół roku temu nagrzewałem piekarnik na max (u mnie to 275 stopni) i piekłem około 5 do 7 min. w zależności od ilości i wilgotności składników.

Od pół roku posiadam mały piecyk do pizzy na 2 kW z dwiema szufladami o szer. 40 cm i w nim piekę pizzę w temp. 440-470 stopni przez 3 do 4 min. w zależności od składników. Od tego czasu do pizzerii już nie chodzę.

Pozdrawiam Renato - fajny blog.

18 lipca 2015 - 21:32
Renata Targosz

Dziękuję i pozdrawiam również :)

19 lipca 2015 - 08:44
tynka (niezweryfikowany)

na cienkim cieście, to lubię :) rewelacyjne zdjęcia! a do pizzy polecam sos salsa mexicana albo czosnkowo-ziołowy. Buziaki, pozdrawiam!

10 października 2014 - 15:33
Darek (niezweryfikowany)

Ciasto rewelacja!!!!!!!!!!!!!Polecam wszystkim:)

31 grudnia 2013 - 19:03
malgos (niezweryfikowany)

Ciasto super a próbowałam już kilka przepisów! Dziękuje i dodaje do ulubionych :)

15 grudnia 2013 - 15:33
Natalia (niezweryfikowany)

Zamierzam na dniach wypróbować Pani przepis. Nie omieszkam skomentować wyników mojej ( bądź też naszej wspólnej - przepis wszakże nie mój) pracy :) Nie ukrywam, że pokładam w Pani przepisie wielkie nadzieje, gdyż parokrotnie próbowałam już wykonywać ciasto do pizzy i za każdym razem nie wychodziło mi ono ( ba , wręcz nawet rozczyn nie wyrastał ). Dam znać o efektach.

24 października 2013 - 12:27
Kasia (niezweryfikowany)

ciasto - mistrzostwo świata ! jeszcze nigdy ciasta tak bezproblemowo się nie wałkowało, a co najważniejsze - po upieczeniu odeszło idealnie od papieru do pieczenia, co zawsze było moją zmorą! dziękuję za świetny przepis :)

06 października 2013 - 09:07
Kasia (niezweryfikowany)

czy woda w przepisie powinna być ciepła, ok 40-45 stopni ? czy wytarczy taka o temperaturze pokojowej, 25-26 stopni?

23 września 2013 - 14:57
Renata Targosz

Wystarczy w temperaturze pokojowej, zwłaszcza w przypadku drożdży świeżych. Jeżeli użyjesz drożdży instant, odpowiednią temperaturę można wygenerować intensywnym zagniataniem ciasta.

24 września 2013 - 23:10
Kejti (niezweryfikowany)

czy mogę mąkę pszenną zamienić na mąkę pełnoziarnistą 3 zboża, ewentualnie z nią wymieszać?

24 lipca 2013 - 11:38
Renata Targosz

Tak, ale będzie to wymagać dodania odrobinę więcej wody - na wyczucie, mąka pełnoziarnista pochłonie jej więcej.

24 lipca 2013 - 18:43
garbik (niezweryfikowany)

Najbardziej przejrzysty przepis na ciasto do pizzy ze wszystkich, jakie znalazłam w internecie. I oczywiście wyszło :)

10 kwietnia 2013 - 15:51
Basia B. (niezweryfikowany)

Skorzystałam,z pomysłu na ciasto,wyszło smakowicie,tyle,że połączyłam mąkę białą z razową,co wydłużyło czas wyrastania,do efektu mnie satysfakcjonującego.
Pozdrawiam serdecznie,ciekawy blog ... ;) BB

04 marca 2013 - 08:36
Gość (niezweryfikowany)

Idealne, takie jak lubię :)

22 listopada 2012 - 21:21
oxlaj (niezweryfikowany)

Szanowna Pani, wlasnie zjadlam, a raczej pozarlam calzone. Ciasto jest PRZEPYSZNE! Nad nadzieniem musze jeszcze popracowac. Obawiam sie, ze w najblizszym czasie moj maz bedzie katowany roznymi wersjami tego dania, poki nie znajde zadawalajacego efektu, albo poki mi sie nie znudzi. ;) Na szczescie oboje lubimy pizze, zatem mam duze pole do popisu. Jeszcze raz bardzo dziekuje, za wspanialy przepis.

12 sierpnia 2012 - 16:37
Renata Targosz

:-)

13 sierpnia 2012 - 09:12
oxlaj (niezweryfikowany)

Dzien dobry, marzy mi sie calzone i w zwiazku z tym mam pytanie, jak dlugo bedzie trzeba piec taki pierog, jesli ciasto zrobimy dokladnie wedlug podanego przez Pania przepisu? Z gory dziekuje za odpowiedz. :-)

11 sierpnia 2012 - 06:59
Renata Targosz

Calzone jeszcze nie piekłam z tego przepisu, ale wydaje mi się, że trzeba podwoić czas pieczenia - na 20-25 minut.

11 sierpnia 2012 - 09:57
Nat. (niezweryfikowany)

Weszłam sprawdzić mój ulubiony przepis na pizzę (chyba pora wydrukować) i widzę nowe zdjęcia :) Pizza wyszła przepysznie, jak zawsze!

06 sierpnia 2012 - 20:39
Renata Targosz

Zgadza się, od dłuższego czasu uważałam, że zdjęcia ilustrujące ten przepis wymagają odświeżenia ;-)

06 sierpnia 2012 - 22:01
kura (niezweryfikowany)

Na pewno ma być woda a nie mleko?

04 marca 2012 - 16:25
Renata Targosz

Tak, w przypadku ciasta na pizzę woda. W pozostałych ciastach drożdżowych przeważnie mleko.

04 marca 2012 - 18:51

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania