Wszechstronna w kulinarnych zastosowaniach i niezwykle przyjazna smakowo dla innych składników, z którymi w daniu występuje. Mozzarella - garść porad...
Jak kupować?
Najlepiej w ciągu kilku godzin od wyrobienia :) Jeżeli zatem przebywamy w pobliżu włoskiej serowarni skorzystajmy z tej możliwości, bo - jak twierdzą smakosze - jest wtedy najlepsza.
Oczywiście realia kierują nas w stronę sklepowych lodówek, gdzie sprzedawana jest zazwyczaj w foliowych opakowaniach lub plastikowych pojemnikach. Dlatego priorytetową sprawą, jak w przypadku każdej pakowanej żywności jest sprawdzenie daty przydatności do spożycia.
Osobną kwestią jest zwrócenie uwagi na nazwę. Mozarella lub mazarella - to już nie to samo, co mozzarella, o której tutaj mówimy.
Jak przechowywać?
Po otwarciu - w lodówce, 1 do 2 dni. Najlepiej w zakupionym pojemniczku, albo w miseczce z osoloną wodą lub maślanką.
Jak jeść?
Ser mozzarella spożywamy pod koniec posiłku. Pełnię swoich smakowych możliwości oddaje mozzarella pół godziny po wyjęciu z lodówki.
Jest idealny do wszelkiego rodzaju sałatek, zapiekanek i pizzy. Wybornie smakuje sam na sam z oliwą i odrobiną pieprzu.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz