Szukaj

Ciasto kruche słodkie klasyczne

Klasyczne ciasto kruche słodkie o proporcjach 3:2:1. Idealne do tart i babeczek oraz na spody do serników i szarlotek.

Tą recepturę wyodrębniłam z popularnego na ArtKulinaria wpisu
Najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletki, ponieważ na tyle często z niej korzystam przy różnych kruchych wypiekach, że łatwiej będzie ją do nich załączać.

Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.

Tarta

Ciasto rozwałkować
na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.

Szarlotka

na podpieczony i ostudzony kruchy spód wyłożyć masę, przykryć drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta i piec jeszcze około 30 minut.

Sernik

na podpieczony i ostudzony kruchy spód wykładamy masę serową. Ciasto kruche wytrzyma nawet dodatkową godzinę pieczenia i nie przypali się.

Komentarze

Edzia (niezweryfikowany)

Dziękuję za świetny przepis:) Zrobiłam już drugi raz:) Pozdrawiam:)

20 kwietnia 2013 - 16:34
Teresa (niezweryfikowany)

Jest bardzo proste i smaczne szybko się robi na pewno będę piekła częściej :) dzięki

19 lutego 2013 - 13:21
tatjana111 (niezweryfikowany)

SUPER - w końcu zapamietam ... fantastyczne ciasto - super porady - fajnie że znalazłam tę stronę - dzieki piekne:)

28 listopada 2012 - 14:34
Renata Targosz

Bardzo proszę :-) i pozdrawiam :-)

28 listopada 2012 - 16:58
Justyna (niezweryfikowany)

Dziekuje. To najlepsze kruche ciasto jakie jadlam! Gratuluje bloga :)

28 listopada 2012 - 11:07
Renata Targosz

Klasyk zawsze się sprawdza. Dziękuję za odwiedziny :-)

28 listopada 2012 - 16:56

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania