Klasyczne ciasto kruche słodkie o proporcjach 3:2:1. Idealne do tart i babeczek oraz na spody do serników i szarlotek.
Tą recepturę wyodrębniłam z popularnego na ArtKulinaria wpisu Najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletki, ponieważ na tyle często z niej korzystam przy różnych kruchych wypiekach, że łatwiej będzie ją do nich załączać.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.
Tarta
Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.
Szarlotka
na podpieczony i ostudzony kruchy spód wyłożyć masę, przykryć drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta i piec jeszcze około 30 minut.
Sernik
na podpieczony i ostudzony kruchy spód wykładamy masę serową. Ciasto kruche wytrzyma nawet dodatkową godzinę pieczenia i nie przypali się.
Komentarze
Dziękuję za świetny przepis:) Zrobiłam już drugi raz:) Pozdrawiam:)
Jest bardzo proste i smaczne szybko się robi na pewno będę piekła częściej :) dzięki
SUPER - w końcu zapamietam ... fantastyczne ciasto - super porady - fajnie że znalazłam tę stronę - dzieki piekne:)
Bardzo proszę :-) i pozdrawiam :-)
Dziekuje. To najlepsze kruche ciasto jakie jadlam! Gratuluje bloga :)
Klasyk zawsze się sprawdza. Dziękuję za odwiedziny :-)
Dodaj nowy komentarz