Cieniutki omlet z serkiem ricotta i plastrami wędzonego łososia. Doskonale spełni rolę eleganckiego śniadania, jak i lekkiej przekąski.
Wędzony łosoś dzięki zdecydowanej nucie smakowej jest doskonałym akcentem dań delikatnych. Tak, jak w przypadku proponowanej dzisiaj roladki omletowej, lub też sałatki z brokułów i mozzarelli na puree z pieczonej papryki albo wspaniałej sałatki ze szparagami i truskawkami.
Zobaczcie więcej pomysłów na łososia wędzonego oraz na śniadania.
Omlet z łososiem i serkiem ricotta
Składniki na 2 porcje:
2 jajka
100 - 120 g łososia wędzonego w plastrach
3 łyżeczki ikry z łososia
1 łyżka masła
50 g serka ricotta
natka pietruszki
1 gruszka
garść liści młodego szpinaku lub bukietu sałat
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, smażyć 2 małe i cienkie omlety. Wystudzić. Na przezroczystą folię spożywczą wyłożyć omlet, posmarować serkiem ricotta i nałożyć plasterki łososia. Delikatnie zrolować i docisnąć folię tak, aby zachować stabilną roladkę. Te same czynności powtórzyć z drugim omletem. Włożyć do lodówki na około 30 min.
Młode liście świeżego szpinaku wymieszać z oliwą z oliwek i delikatnie doprawić. Gruszkę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w julienne.
Schłodzone roladki wyjąć z folii, i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu i nałożyć na każdy kawałek odrobinę czerwonej ikry. Dekorować gruszką i świeżymi listkami młodego szpinaku.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz