Świetna fuzja smaków. Słodkie purée z papryki, wędzony łosoś, delikatna mozzarella i brokuł.
W tej kompozycji na purée najlepiej sprawdza się żółta papryka. Kolorystycznie jest idealnym tłem dla pozostałych składników. Zmiksowana na gładko z oliwą oraz doprawiona do smaku solą i pieprzem tworzy gęsty, aksamitny i bardzo smaczny sos.
Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski, Sałatki, Ryby
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia wędzonego, brokuły, ser mozzarella, paprykę
Sałatka z brokułów, mozzarelli i wędzonego łososia na puree z pieczonej papryki
Składniki na 2 porcje:
1/2 małego brokuła
50 g łososia wędzonego
1 papryka żółta
25 ml oliwy z oliwek
1 kulka sera mozzarella lub polskiego sera regionalnego typu bundz
1 średnia cebula
sól
pieprz
świeże zioła do dekoracji (bazylia, koperek, natka pietruszki lub inne ulubione)
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę umyć i umieścić na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika i piec, często obracając, aż do zrumienienia skórki (można piec równocześnie z cebulą - patrz niżej). Po upieczeniu umieścić w foliowej torebce spożywczej, szczelnie zamykając. Pozostawić do wystygnięcia. Wyciągnąć z torebki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulę obrać, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec 40-50 minut. Po upieczeniu pokroić na ćwiartki, rozdzielić na pojedyncze warstwy.
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze lub blanszować we wrzątku. Mozzarellę i łososia rozdrobnić.
Na talerze wylać aksamitny sos z papryki, układać różyczki brokuła, mozzarellę, łososia i cebulę. Całość udekorować świeżymi ziołami.
Komentarze
very nice recipe and food composition.
congrats.
Aria from Italy
prezentuje się bardzo elegancko i wykwitnie!
Dodaj nowy komentarz