Szukaj

Makrela w białym winie z dodatkiem cytryny i ziół

Świeża makrela pieczona w białym winie ze świeżymi ziołami i cytryną. Podaję ją w postaci zimnej przekąski - fileta na sałatce z gotowanych ziemniaków marynowanych w cytrynowej oliwie. Jej delikatne mięso rozpływa się w ustach. Polecam z kieliszkiem białego wina.

Do wywaru, który pozostał z pieczenia proponuję Wam dodać żelatynę i zrobić z niego galaretkę. Na ostatecznym zdjęciu jej nie ma, ale dobrze stężała i pokruszona jest świetnym, orzeźwiającym dodatkiem smakowym do tego dania.


Polecamy też więcej przepisów na: Ryby
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: makrelę


Makrela


Makrela w białym winie z dodatkiem cytryny i ziół

Składniki na 4 porcje:

2 całe, świeże i patroszone makrele
1 marchew
1 cebula biała
2 cytryny
200 ml białego, wytrawnego wina
10 g masła
1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
sól
pieprz biały
pieprz czerwony ziarnisty
1 liść laurowy (użyłam świeży) lub 2 suszone
tymianek
(użyłam świeży)

Do podania:

1 jabłko
5 ziemniaków
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz biały
1 cebula czerwona
1 cytryna do podania w cząstkach (opcjonalnie)
kilka listków ulubionej sałaty (ja dałam roszponkę)


Przed przygotowaniem polecam:



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Naczynie do pieczenia, najlepiej podłużne (ja użyłam formy do pasztetów) - wysmarować masłem.

Marchew obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w wiórka. Cytrynę bardzo dokładnie wyszorować w gorącej wodzie i pokroić w plastry. Makrele oczyścić, wyfiletować i wyjąć ości.
Ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie. Wystudzić i obrać. Pokroić w kostkę.

Na dnie formy ułożyć plastry marchwii, cebuli oraz cytryny. Na nich ułożyć filety makreli. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Nałożyć kolejną warstwę warzyw, cytryny oraz makreli. Przyprawić i przykryć cytryną oraz ziołami. Podlać białym winem wymieszanym z 50 ml wody. Naczynie do pieczenia przykryć przykrywką (jeśli posiada otwór) lub papierem do pieczenia, w którym naciąć otwór do odparowania płynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić.

Pokrojone ziemniaki włożyć do miseczki, przyprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 2 łyżeczkami wywaru z pieczenia ryby. Odstawić do zamarynowania, np. na czas, kiedy makrela stygnie.

Na  talerzach ułożyć ziemniaki z kilkoma plasterkami marchwii, pieczoną makrelę, dekorować krążkami czerwonej cebuli, zielonym jablkiem, pokrojonym w słupki, czerwonym pieprzem i listkami zielonej sałaty. Podawać z cząstką cytryny - według uznania.

Makrela

Składnik główny: 
makrela
Składnik główny: 
cytryna
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

Maggie (niezweryfikowany)

Bardzo efektownie podana, a do tego na pewno smaczna rybka!

22 listopada 2011 - 10:11
Renata Targosz

Bardzo smaczna i do tego atrakcyjna wizualnie - podoba mi się tygrysi wzór na skórze :-)

22 listopada 2011 - 10:59
Jswm (niezweryfikowany)

mam nadzieję, że uda mi się przygotować i podać to tak pięknie.
chyba spróbuję w najbliższą sobotę, ale jeśli nie zdążę chowam przepis na przyszłość!

22 listopada 2011 - 09:43
Renata Targosz

Zatem trzymam kciuki! U nas świeża makrela jest w czołówce ulubionych ryb :-)

22 listopada 2011 - 11:04
Jswm (niezweryfikowany)

Trzymaj dalej ;)
wypatroszyłam, wyfiletowałam, siedzi w piekarniku
konsumpcja jutro, do soboty nie wytrzymam :))

24 listopada 2011 - 20:44
Renata Targosz

Trzymam :-) Jeżeli będziesz jeść jutro, wyjmij na noc z płynu, w którym się piekła - jest delikatna i może za bardzo pochłonąć aromat ziół i cytryny (przykryj folią, aby nie wyschła).

24 listopada 2011 - 21:05
Jswm (niezweryfikowany)

właśnie się zastanawiałam, czy nie wyjąć, dzięki!

24 listopada 2011 - 22:12
Jswm (niezweryfikowany)

Rewelacja, tak jak się spodziewałam, niby nic a jednak :)

26 listopada 2011 - 00:50

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania