Marynowana dorada z nutą korzennego aromatu. Taką doradę możemy podać jako przystawkę, z dodatkiem warzyw lub sałat. Może stanowić ona również składnik sałatek.
Składniki:
4 filety z dorady (jeżeli mamy rybę w całości, należy ją wyfiletować)
500 ml octu winnego
225 g cukru
1 g cynamonu
1 laska wanilii
5 g pieprzu ziarnistego kolorowego
5 g anyżu gwiaździstego
2,5 g gałki muszkatołowej
1 g goździków
skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Składniki na marynatę zagotować (cytrynową skórkę sparzyć i pokroić na paseczki, wanilię przekroić na pół). Lekko przestudzić i włożyć filety z dorady. Marynować około 2 godziny, po czym wyjąć z marynaty.
Komentarze
Idealna przegryzka na zakrapiane alkoholem przyjęcie:) świetny przepis:)
Dodaj nowy komentarz