Szukaj

Dorada w marynacie octowo-korzennej

Marynowana dorada z nutą korzennego aromatu. Taką doradę możemy podać jako przystawkę, z dodatkiem warzyw lub sałat. Może stanowić ona również składnik sałatek.

Składniki:


4 filety z dorady (jeżeli mamy rybę w całości, należy ją wyfiletować)
500 ml octu winnego
225 g cukru
1 g cynamonu
1 laska wanilii
5 g pieprzu ziarnistego kolorowego
5 g anyżu gwiaździstego
2,5 g gałki muszkatołowej
1 g goździków
skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Składniki na marynatę zagotować (cytrynową skórkę sparzyć i pokroić na paseczki, wanilię przekroić na pół). Lekko przestudzić i włożyć filety z dorady. Marynować około 2 godziny, po czym wyjąć z marynaty.

Składnik główny: 
dorada
Składnik główny: 
ryba
Składnik główny: 
marynata
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza
Inne

Komentarze

ewcia (niezweryfikowany)

Idealna przegryzka na zakrapiane alkoholem przyjęcie:) świetny przepis:)

28 marca 2014 - 15:59

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania