Szukaj

Brownie z malinami i burakiem

Mocno czekoladowe brownie w wersji z malinami i czerwonym burakiem. Jak przystało na brownie - jest wilgotne i soczyste. Degustując kolejny kawałek stwierdzam, że właśnie zyskało miano mojego ulubionego ciasta ...

Polecam rownież:

Brownie z malinami i burakiem


Brownie z malinami i burakiem

na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes"

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
480 g brązowego cukru
200 g masła
165 g mąki pszennej
40 g kakao
180 g startego, surowego buraka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150-200 g malin
cukier puder do posypania
masło do smarowania foremki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Foremkę o wymiarach 25x35 cm nasmarować masłem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę.

Całe jajka roztrzepać, a następnie ubić z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszać ze schłodzoną, rozpuszczoną czekoladą i masłem, dodać przesianą mąkę, sodę i kakao. Na koniec połączyc z buraczkami, a następnie - bardzo delikatnie - z malinami. Ciasto wlać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.


 

Składnik główny: 
czekolada
Składnik główny: 
buraki
Składnik główny: 
maliny
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Marzena (niezweryfikowany)

Ulubione ciasto moje i rodziny od kiedy, kilka lat wstecz odkryłam blog art kulinaria.Wszystkie przepisy mistrzostwo świata. Bardzo dziękuje.

16 listopada 2019 - 18:23
o rety! (niezweryfikowany)

O nie! Cyba będzie po moim cieście. Z wierzchu jest twarde taka skorupa się zrobiła a jak wbijam patyczek to wszystko pływa! Chyba znowu mi piekarnik odmówił posłuszeństwa! No nic popieke go jeszcze troche i moze się upiecze! :-) A jak nie to trzeba będzie kupić nowy piekarnik ehhh

29 stycznia 2014 - 13:44
Karolina (niezweryfikowany)

To właśnie cecha charakterystyczna brownie na wieszchu ma mieć chrupiącą, kruchą warstwę, a w środku powinno być mokre. Brownie ma być zakalcem ! więc jeśli po włożoniu patyczek jest mokry to dobry znak, gorzej jeśli był by suchy.

09 października 2015 - 13:02
Gosia (niezweryfikowany)

Ciasto jest doskonałe! Intensywność czekolady przełamana kwaskowatością malin sprawia że jeden kawałek to za mało:-)

21 stycznia 2012 - 19:38
Gosia (niezweryfikowany)

Rozmroziłam je lekko przelewając ciepłą wodą i dobrze odsączyłam, dodałam całą paczkę, a więc 300 g, mam nadzieję, że to nie zaszkodzi. Oblizana łyżka z surowym ciastem smakowała jak poezja! Reszta w piekarniku zaczyna pachnąć:-)

21 stycznia 2012 - 11:59
Gosia (niezweryfikowany)

Wyjdzie mi to ciasto z mrożonymi malinami? Rozmrozić je czy dodać zamrożone?

21 stycznia 2012 - 10:35
Renata Targosz

Rozmroziłabym je bardzo lekko, w lodówce, aby nie zrobiła się z nich pulpa.

21 stycznia 2012 - 11:21
Pejtar (niezweryfikowany)

A czy mozna zrobic to ciasto bez buraka? Jak to zrobic?

18 października 2011 - 21:00
Renata Targosz

Pominięcie buraka pociągnie za sobą zmianę proporcji pozostałych składników. Może spróbuj TEGO ciasta, jest równie mocno czekoladowe, choć konsystencję będzie miało odrobinę inną (brak buraków oraz cukier puder zamiast cukru trzcinowego).

18 października 2011 - 21:36
viola (niezweryfikowany)

Fantastyczne!!!Buraka,przy takiej ilosci czekolady,kompletnie nie czuc.Maliny natomiast co jakis czas natrafiaja na zab,lub na odwrot,ha,ha!!!
Jedyny bemol-Niewyobrazalnie OLBRZYMIA ilosc cukru,ktora zakloca mi swobodna,niczym niezmacona konsumpcje...
Pozdrawiam

20 marca 2011 - 14:53
Renata Targosz

Violu, ja nad cukrem zastanawiałam się piekąc to ciasto , podczas konsumpcji już nie ;-)

Moja dodatkowa uwaga dla piekących - nie zamieniałabym tutaj cukru brązowego na zwykły biały. Ten brązowy, dzięki obecności melasy dodatkowo nadaje ciekawej konsystencji i smak każdemu ciastu. Ja użyłam Dry Demerara.

20 marca 2011 - 17:12
leya (niezweryfikowany)

Jak w opisie - doskonałe!
Upiekłam z tą małą różnicą, że użyłam wiśni, tych w zalewie ze słoika:)

11 lutego 2011 - 20:55
salegamine (niezweryfikowany)

jaka zawartoś kakao w czekoladzie ? 70-80%

28 października 2011 - 09:16
Renata Targosz

Tak, przynajmniej 70% - taka będzie najlepsza :-)

29 października 2011 - 00:24

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania