Mocno czekoladowe brownie w wersji z malinami i czerwonym burakiem. Jak przystało na brownie - jest wilgotne i soczyste. Degustując kolejny kawałek stwierdzam, że właśnie zyskało miano mojego ulubionego ciasta ...
Polecam rownież:
Brownie z malinami i burakiem
na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes"
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
480 g brązowego cukru
200 g masła
165 g mąki pszennej
40 g kakao
180 g startego, surowego buraka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150-200 g malin
cukier puder do posypania
masło do smarowania foremki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Foremkę o wymiarach 25x35 cm nasmarować masłem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę.
Całe jajka roztrzepać, a następnie ubić z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszać ze schłodzoną, rozpuszczoną czekoladą i masłem, dodać przesianą mąkę, sodę i kakao. Na koniec połączyc z buraczkami, a następnie - bardzo delikatnie - z malinami. Ciasto wlać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
Komentarze
Ulubione ciasto moje i rodziny od kiedy, kilka lat wstecz odkryłam blog art kulinaria.Wszystkie przepisy mistrzostwo świata. Bardzo dziękuje.
O nie! Cyba będzie po moim cieście. Z wierzchu jest twarde taka skorupa się zrobiła a jak wbijam patyczek to wszystko pływa! Chyba znowu mi piekarnik odmówił posłuszeństwa! No nic popieke go jeszcze troche i moze się upiecze! :-) A jak nie to trzeba będzie kupić nowy piekarnik ehhh
To właśnie cecha charakterystyczna brownie na wieszchu ma mieć chrupiącą, kruchą warstwę, a w środku powinno być mokre. Brownie ma być zakalcem ! więc jeśli po włożoniu patyczek jest mokry to dobry znak, gorzej jeśli był by suchy.
Ciasto jest doskonałe! Intensywność czekolady przełamana kwaskowatością malin sprawia że jeden kawałek to za mało:-)
Rozmroziłam je lekko przelewając ciepłą wodą i dobrze odsączyłam, dodałam całą paczkę, a więc 300 g, mam nadzieję, że to nie zaszkodzi. Oblizana łyżka z surowym ciastem smakowała jak poezja! Reszta w piekarniku zaczyna pachnąć:-)
Wyjdzie mi to ciasto z mrożonymi malinami? Rozmrozić je czy dodać zamrożone?
Rozmroziłabym je bardzo lekko, w lodówce, aby nie zrobiła się z nich pulpa.
A czy mozna zrobic to ciasto bez buraka? Jak to zrobic?
Pominięcie buraka pociągnie za sobą zmianę proporcji pozostałych składników. Może spróbuj TEGO ciasta, jest równie mocno czekoladowe, choć konsystencję będzie miało odrobinę inną (brak buraków oraz cukier puder zamiast cukru trzcinowego).
Fantastyczne!!!Buraka,przy takiej ilosci czekolady,kompletnie nie czuc.Maliny natomiast co jakis czas natrafiaja na zab,lub na odwrot,ha,ha!!!
Jedyny bemol-Niewyobrazalnie OLBRZYMIA ilosc cukru,ktora zakloca mi swobodna,niczym niezmacona konsumpcje...
Pozdrawiam
Violu, ja nad cukrem zastanawiałam się piekąc to ciasto , podczas konsumpcji już nie ;-)
Moja dodatkowa uwaga dla piekących - nie zamieniałabym tutaj cukru brązowego na zwykły biały. Ten brązowy, dzięki obecności melasy dodatkowo nadaje ciekawej konsystencji i smak każdemu ciastu. Ja użyłam Dry Demerara.
Jak w opisie - doskonałe!
Upiekłam z tą małą różnicą, że użyłam wiśni, tych w zalewie ze słoika:)
jaka zawartoś kakao w czekoladzie ? 70-80%
Tak, przynajmniej 70% - taka będzie najlepsza :-)
Dodaj nowy komentarz