Krucha tarta z pomidorami i aromatycznym serem Gruyer. Danie, którego opis Georgeanne Brennan w jej książce "Świnia w Prowansji" chyba najbardziej podziałał na moją wyobraźnię smakową. Może dlatego, że uwielbiam tarty, a może dlatego, że jej opis znajduje się pod koniec książki, przez 235 stron wywołującej silne pragnienie zjedzenia czegoś francuskiego - kto czytał ten wie ;-)
Trzy składniki i ich połączenie sprawiają, że ta prosta kompozycja niesie prawdziwe doznania smakowe. Musztarda Dijon jest prawie niewyczuwalna, a jednak jej muśnięcie kubków smakowych zwraca uwagę na obecność czegoś intrygującego. Pomidory - o których wiemy, że najwięcej aromatu wyzwalają upieczone, usmażone, czy w jakikolwiek inny sposób poddane termicznej obróbce (mieliśmy okazję przekonać się o tym przy klasycznej sałatce Caprese, w której podaliśmy przesmażone pomidorki koktajlowe (zobacz). I na koniec Gruyer, idealny do zapiekania ser o bardzo złożonym smaku.
Ciasto kruche do tej tarty tradycyjnie podpiekłam i ostudziłam. Autorka pisała o ułożeniu pomidorów w równej, jednej warstwie - ja ulożyłam je równo, ale nakładając w zakładkę jeden plaster pomidora na drugi. Możliwe, że ułożenie plastrów jeden obok drugiego pozwoli im łatwiej odparować podczas pieczenia. Ponieważ jednak moje kruche ciasto było podpieczone nie namokło, mimo że trochę soku z pomidorów uwolniło się.
Polecamy też więcej przepisów na: Tarty, dania kuchni francuskiej
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche, pomidory
Tarta z pomidorami
Na podstawie opisu Georgeanne Brennan w "Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji".
Proporcje składników własne.
Na formę do tarty o średnicy 24 cm
Składniki:
ciasto kruche wytrawne wg tego przepisu
400 g pomidorów
ok. 2 łyżeczki musztardy Dijon
100 g sera Gruyer
oliwa
sól, pieprz
świeży lub suszony tymianek
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Przygotować ciasto kruche według przepisu.
Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni.
Pomidory ze skórką pokroić w cienkie plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podpieczone kruche ciasto posmarować musztardą i ułożyć plastry pomidora. Skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut (pomidory powinny delikatnie rozpaść się).
Komentarze
Moja ukochana tarta. Często ją robię. Pyszna jest. :) I przepis prosty.
Bardzo lubię ten przepis, tarta jest pyszna i prosta :)
Wygląda niezwykle smakowicie, aż ślinka cieknie. Jaki inny ser byś zaproponowała z takich bardziej dostępnych?
Proponuję cheddar :)
To bardzo się cieszę, ale czekając na to, podczas weekendu, planuję kolejne dania. Coś napewno będzie niedobre! ;-)
Hmm, mam nadzieję, że nie - ale gusta mogą się różnić więc jestem gotowa aby stawić czoła konstruktywnej krytyce ;-)
Kolejny wypróbowany przeze mnie przepis i kolejny sukces kulinarny! Jak mówi mój mąż to już staje się nudne;-)
:-D
Oj, postaram się zatem, aby ten stan znudzenia utrzymać ;-) Obmyślam właśnie plan kolejnych działań kulinarnych :-)
Zwłaszcza te drugie zdjęcie wygląda wspaniale. Mówi: Zjedz mnie, zjedz mnie :)
O rany. Uwielbiam pizzę, a taką tartę pokochałabym całym sercem. Nic więcej nie muszę dodawać ;)
wspaniale wyglada!!!!
Pięknie wygląda ta tarta!
Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285 (banerek lub link obowiązkowe;). Ta tarta musi być pyszna. Uwielbiam wytrawne.
Dodaj nowy komentarz