Szukaj

Sałatka Caprese

Nieco inna od tradycyjnej forma podania słynnej sałatki z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Z pewnością bardziej aromatyczna - dzięki delikatnemu przesmażeniu pomidorów koktajlowych i bazylii. Obróbka termiczna wspaniale wydobywa ich smak!


Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski, Sałatki i dania kuchni włoskiej
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ser mozzarella, pomidory



Sałatka Caprese

Składniki na 2 osoby:

10-14 pomidorków koktajlowych
2 kulki mozzarelli
1 łyżka jogurtu naturalnego
świeże liście bazylii
oliwa
sól
pieprz biały

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe naciąć z góry i z dołu na krzyż, delikatnie obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Zdjąć z ognia w momencie, kiedy skórka zacznie pękać. Obrać.
Mozzarellę pokroić drobno i wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem.
Liście bazylii włożyć na rozgrzaną oliwę i chwilę smażyć, aż stanie się chrupiąca. Odłożyć do osączenia.

Na talerze nałożyć pokrojoną mozzarellę, obrane pomidorki i dekorować smażonymi listkami bazylii. Delikatnie polać oliwą z oliwek.

Składnik główny: 
pomidory
Składnik główny: 
mozzarella
Rodzaj dania: 
Sałata/Sałatka
Przekąska

Komentarze

Stefan (niezweryfikowany)

Niezłe smakołyki - pychota.

26 września 2012 - 10:33
Agnieszka (niezweryfikowany)

W takiej wersji tej sałatki jeszcze nie jadłam :) czuję, że to będzie TO! :)

06 sierpnia 2012 - 10:44
Barbara (niezweryfikowany)

Idealne ma moją dzisiejszą randką :D

18 sierpnia 2011 - 13:08
Maciej Poprawki (niezweryfikowany)

Przepiekna strona, super przepisy, dania i fotografie o rzadko spotykanej elegancji i estetyce.
Recepty nie przedobrzone o wyraznych smakach, szanujace dobry produkt.
Z przyjemnoscia bede odwiedzal Panstwa strone, na pewno tez cos podpatrze i przyrzadze:)

Pozdrawiam i zycze wielu sukcesow

Maciej Poprawski

01 lipca 2011 - 20:18
Renata Targosz

Dziękujemy i pozdrawiamy również :-)

02 lipca 2011 - 09:35
Marta (niezweryfikowany)

Lubię takie proste dania, w których doskonale czuć każdy składnik z osobna. Od dawna przymierzam się też do pomidorków koktajlowych, które fenomenalnie nadają się do smażenia. Po za tym, jak żadne inne warzywa, pomidory dopiero po podgrzaniu nabierają wartości odżywczych i smaku. Przystawka na szóstkę ! :)

29 czerwca 2011 - 21:05
zibi_scj55 (niezweryfikowany)

Ciekawe powiązanie mozarelli z jogurtem. Inspiracja do zestawiania produktów - sąsiadujących ze sobą mniej lub bardziej dyskretnie - dających nowe wrażenie smakowe, przy niezmienionym towarzystwie.
Ach........, wreszcie pokazaliście zanikłą technologię "smażenia" zieleniny. Rewelacyjna jest pietruszka
na głębokim maśle klarowanym. Jakżesz zyskują mięska patelkowe, szlachetnie zdobne w taką formę
tradycyjego zioła. Smutna jest tylko rzeczywistość pomidorków koktailowych - bezsmakowych, nie mówiąc już że - bezzapachowych. Takie podgrznie troszkę im pomaga w wyzwoleniu pomidorowego klimatu.
Sałatka mistrzowska - jak mawiali świętej pamięci kucharze - biorąc pod lupę smak, zapach i formę.
pozdrawiam

26 czerwca 2011 - 20:55
viola (niezweryfikowany)

Dzieki Renatko,taki wlasnie mialam zamiar-zimniutkie rozowe winko,popijane malymi lyczkami,pomiedzy kolejnymi kesami...Tym bardziej,ze u mnie w Beaujolais,na wsi,cudne slonce swieci(tak cudne,ze od 3-ech miesiecy padalo tylko kilka razy,o zgrozo!!!).Tak sie sklada,ze nie jestem wielkim fanem rozowych win(no,moze oprocz BANDOL),ale ostatnio "zapijam"sie Cotes de Provence(z biologicznych upraw)i musze powiedziec,ze jest calkiem ok. A w kwestii doboru wina do proponowanych przez was dan-to STRZAL W DZIESIATKE!!!Bedzie super,jesli dolaczac bedziecie sugestie.Czekam od dzis i goraco pozdrawiam.

23 czerwca 2011 - 16:01
dana (niezweryfikowany)

Bardzo lubię pomidory, więc na pewno zrobię tę sałatkę; gratuluję zdjęć, świetne:). Pozdrawiam D.

22 czerwca 2011 - 15:27
viola (niezweryfikowany)

Kurcze,jaka fajna propozycja.W weekend znajdzie sie na moim stole,na bank.Renatko,a jakie winko do tego proponujesz?Dzieki z gory za propozycje.Pozdrawiam cieplutko

22 czerwca 2011 - 10:30
Renata Targosz

Violu, myślę, że białe, lub rose z lekką nutą owocową będzie w sam raz :-) Swoją drogą świetnie byłoby dobrać po kilka idealnych win do każdego z dań na ArtKulinaria, ale to już pozostawimy kiedyś znawcy tematu, bo wybitnymi ekspertami nie jesteśmy, choć wielkimi smakoszami tak! ;-)

22 czerwca 2011 - 18:27

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania