Mrożony deser z selera naciowego, limonki i tequili. Lekkie i kremowe plastry semifreddo wspaniale orzeźwiają i zaostrzają apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronują posiłek swoim niebanalnym smakiem... Doskonałe z sosem z przetartych czerwonych owoców, takich jak malina, czy truskawka.
Składniki:
400 g selera naciowego
200 g cukru
500 ml wody
3 limonki
300 g śmietany 30% lub 36%
15 g tequili
Dodatkowo:
50 g białek
75 g cukru
Przygotowanie:
Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z limonek, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubjania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić.
Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce lub foremkach i zamrozić.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz