Szukaj

Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji.

Jedzenie jest centralną częścią naszego życia nie dlatego, że daje nam siłę i dostarcza przyjemności, lecz przez to, że łączy nas ze wszystkimi, którzy byli tu wcześniej. Jedzenie tworzy więź z ziemią, z przyjaciółmi i krewnymi zgromadzonymi wokół stołu, z przyszłymi pokoleniami. W kruchym, niestabilnym świecie jedzenie jest wartością stałą.* (Georeanne Brennan)

Jest rok 1970. Georgeanne Brennan, 30-letnia wówczas Kalifornijka kupuje wiejski dom w Prowansji, gdzie przeprowadza się wraz z rodziną. Pragnie zrealizować swoje marzenie i zaczerpnąć w pełni prowansalskiego życia, które mieszkańcy wiodą w poukładanym rytmie wraz z naturą. Na początek rodzina kupuje stado kóz, by zacząć produkcję oryginalnego w tym regionie koziego sera. Z wiedzą wyłącznie teoretyczną, metodą prób i błędów osiągają doskonały efekt wyrobu, którego produkcja w tym regionie od jakiegoś czasu ustała.
Następujące po sobie pory roku to kolejne hodowlane i kulinarne wyzwania. Do stada kóz dołącza tytułowa świnia. Obfite zbiory grzybów, trufli i owoców gromadzą w kuchni i przy stole sąsiadów przy wspólnym gotowaniu i rozmowach o jedzeniu.


W Prowansji nauczyłam się, że jedzenie to znacznie więcej niż zaspokajanie głodu. Zrozumiałam, że zbieranie, polowanie i uprawianie to część życia wciąż naznaczonego rytmem pór roku, życia, które wiąże ludzi z ziemią i ze sobą nawzajem.*

Miłość Brennan do Prowansji i prowansalskiej kuchni odczytamy niemal w każdym zdaniu, każdym opisie przyrody, zbierania grzybów, warzyw i gotowania. Autorka wręcz rozkoszuje się w kulinarnych wspomnieniach, karmiąc naszą wyobraźnię smakiem i zapachem. Przepisy prosto z Prowansji, którymi dzieli się Autorka, są podsumowaniem każdego rozdziału. Mój plan zakłada spróbowanie wszystkich załączonych przepisów, a uczynię to z pewnością, bo francuskie smaki należą do moich ulubionych:
- Sałatka z koziego sera z grzankami,
- Duszona karkówka z musztardą i kaparami,
- Kurczak nacierany jałowcem i nadziewany grzybami,
- Bouillabaisse w stylu tulońskim
- Zupa warzywna z sosem z czosnku i bazylii,
- Uczta aioli
- Tarta z pomidorami

Archiwalne fotografie z prowansalskiego życia można znaleźć na stronie Autorki, w linku A Pig in Provence Photo Slideshow , który prezentuje 20 zdjęć uzupełniających wyobrażenia tworzące się podczas czytania książki.

Georgeanne Brennan jest uznaną autorką książek o tematyce kulinarnej i ogrodniczej. Na stałe mieszka w Kaliforni. W Prowansji prowadzi szkołę gotowania, którą założyła 12 lat temu w  XVII-wiecznym budynku klasztoru.

Georgeanne Brennan
Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji.
Wydawnictwo Czarne 2010
cena: 32,50 pln
przełożył: Janusz Ochab


* Oznaczone kursywą fragmenty pochodzą z książki Świnia w Prowansji autorstwa Georeanne Brennan.
fot. główna: obraz olejny, który wyszedł spod ręki naszej córki, Magdaleny

Komentarze

AniaHa (niezweryfikowany)

Reniu, Rafale
Piękny obraz ( zdolna córka!). Wspaniały materiał.:)
Aż dostałam apetyt na małe co nieco :)
Pozdrawiam

28 lutego 2011 - 11:58
Renata Targosz

Aniu dziękujemy :-) Do zobaczenia w Rynie na "Martellu" ;-)

28 lutego 2011 - 13:51
karolina (niezweryfikowany)

Świetna książka! Prowansalski klimat i dużo jedzenia. Szczerze polecam, nie tylko miłośnikom Francji.

25 lutego 2011 - 11:17

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania