Szukaj

Grzyby leśne w śmietanie z orzechami włoskimi

Bardzo proste i smaczne danie z leśnych grzybów - u nas z borowików i późnych kurek. Nawiązujące do klasyki kuchni polskiej grzyby w śmietanie przyrządziliśmy z orzechami włoskimi, które podsmażone w klarowanym maśle i podane na ciepło są niesamowitym w smaku akcentem tego popularnego dania.

Tak przyrządzone grzyby najbardziej lubimy podane na podpiekanej, chrupiącej kromce wiejskiego chleba, na francuskim cieście lub podpłomyku. Bardzo polecamy z kieliszkiem białego wina.

Połączenie grzybów z orzechami włoskimi z pewnością docenicie. Podobne zastosowałam przy Kopytkach z  borowikami i orzechami włoskimi. Wypróbujcie koniecznie :-)


Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: grzyby (borowiki i kurki) oraz
orzechy.



Grzyby leśne w śmietanie z orzechami włoskimi
na 3 osoby

Składniki:

300 g grzybów (borowiki i kurki)
100 g orzechów włoskich
3 obrane ząbki czosnku
1/2 małej cebuli czerwonej
150 ml śmietany 30%
1 łyżka masła extra lub masła klarowanego
1 gałązka świeżego tymianku
kilka źdźbeł świeżego szczypiorku
sól, pieprz


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Świeże grzyby leśne oczyścić przy pomocy pędzelka (mrożone grzyby rozmrozić).Większe sztuki pokroić, małe zostawić w całości. Czerwoną cebulę bardzo drobno pokroić. Ząbki czosnku przekroić na pół. Na patelni roztopić masło, włożyć grzyby, przesmażyć na średnio-dużym ogniu, dodać czosnek, tymianek, przyprawić solą i pieprzem. Pod sam koniec smażenia dodać cebulę i orzechy włoskie.

Grzyby zdjąć z patelni i zachować w cieple. Na patelnię, na której smażyły się grzyby wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, aby połączyła się z całym smakiem wcześniej smażonych grzybów. Doprawić solą i pieprzem.

Na talerz wyłożyć grzankę, ciasto francuskie lub podpłomyk i grzyby z orzechami - polać sosem grzybowo-śmietanowym. Dekorować szczypiorkiem i tymiankiem.

Grzyby leśne w śmietanie z orzechami włoskimi

Składnik główny: 
grzyby
Składnik główny: 
kurki
Składnik główny: 
borowiki
Składnik główny: 
ciasto francuskie
Składnik główny: 
orzechy
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

evita0007 (niezweryfikowany)

Ależ to danie wygląda wspaniale :-)

24 września 2011 - 15:53
Gabka (niezweryfikowany)

Mmmm, aż mi ślinka pociekła, poważnie...

23 września 2011 - 22:18

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania