Bardzo proste i smaczne danie z leśnych grzybów - u nas z borowików i późnych kurek. Nawiązujące do klasyki kuchni polskiej grzyby w śmietanie przyrządziliśmy z orzechami włoskimi, które podsmażone w klarowanym maśle i podane na ciepło są niesamowitym w smaku akcentem tego popularnego dania.
Tak przyrządzone grzyby najbardziej lubimy podane na podpiekanej, chrupiącej kromce wiejskiego chleba, na francuskim cieście lub podpłomyku. Bardzo polecamy z kieliszkiem białego wina.
Połączenie grzybów z orzechami włoskimi z pewnością docenicie. Podobne zastosowałam przy Kopytkach z borowikami i orzechami włoskimi. Wypróbujcie koniecznie :-)
Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: grzyby (borowiki i kurki) oraz orzechy.
Grzyby leśne w śmietanie z orzechami włoskimi
na 3 osoby
Składniki:
300 g grzybów (borowiki i kurki)
100 g orzechów włoskich
3 obrane ząbki czosnku
1/2 małej cebuli czerwonej
150 ml śmietany 30%
1 łyżka masła extra lub masła klarowanego
1 gałązka świeżego tymianku
kilka źdźbeł świeżego szczypiorku
sól, pieprz
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Świeże grzyby leśne oczyścić przy pomocy pędzelka (mrożone grzyby rozmrozić).Większe sztuki pokroić, małe zostawić w całości. Czerwoną cebulę bardzo drobno pokroić. Ząbki czosnku przekroić na pół. Na patelni roztopić masło, włożyć grzyby, przesmażyć na średnio-dużym ogniu, dodać czosnek, tymianek, przyprawić solą i pieprzem. Pod sam koniec smażenia dodać cebulę i orzechy włoskie.
Grzyby zdjąć z patelni i zachować w cieple. Na patelnię, na której smażyły się grzyby wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, aby połączyła się z całym smakiem wcześniej smażonych grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerz wyłożyć grzankę, ciasto francuskie lub podpłomyk i grzyby z orzechami - polać sosem grzybowo-śmietanowym. Dekorować szczypiorkiem i tymiankiem.
Komentarze
Ależ to danie wygląda wspaniale :-)
Mmmm, aż mi ślinka pociekła, poważnie...
Dodaj nowy komentarz