Szukaj

Ziemniaczany krem z placuszkami i tymiankiem

Kremowa zupa z ziemniaków, podana z chrupiącymi, ziemniaczanymi placuszkami i aromatyczną wędzonką. Świeży tymianek i kilka kropli oliwy grzybowej dopełnią smaku jesieni.

Składniki:

600 g ziemniaków
1 mała cebula
25 g selera
20 g pora
50 g marchwi
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła

4 cienkie plastry wędzonki
2 łyżki oliwy grzybowej


Na placuszki:

300 g ziemniaków
1/2 jajka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 płaska łyżka mąki pszennej
olej do smażenia


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, seler, por i marchew pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przesmażyć na średnim ogniu ok. 3 minuty. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut. Do podsmażonych warzyw wlać bulion, zagotować, przyprawić i gotować około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

W tym czasie przygotować ziemniaczane placuszki. Ziemniaki obrać i  zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć do miseczki (przez gęste sito) nadmiar soku. Sok odstawić, aby zawarta w nim skrobia opadła na dno. Wówczas odlać płyn, a skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki wymieszać z jajkiem, mąką, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, łyżeczką do herbaty porcjować małą ilość masy ziemniaczanej. Smażyć cienkie placuszki aż będą złote i chrupiące. Trzymać w cieple.

Wędzonkę pokroić na julienne i podsmażyć, aż będzie chrupiąca.

Zupę zmiksować po uprzednim usunięciu liścia laurowego) na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Wlać do talerzy, na wierzchu ułożyć ziemniaczane placuszki i wędzonkę. Dekorować świeżym tymiankiem i skropić grzybową oliwą.

Składnik główny: 
ziemniaki
Rodzaj dania: 
Zupa

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania