Kremowa zupa z ziemniaków, podana z chrupiącymi, ziemniaczanymi placuszkami i aromatyczną wędzonką. Świeży tymianek i kilka kropli oliwy grzybowej dopełnią smaku jesieni.
Składniki:
600 g ziemniaków
1 mała cebula
25 g selera
20 g pora
50 g marchwi
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
4 cienkie plastry wędzonki
2 łyżki oliwy grzybowej
Na placuszki:
300 g ziemniaków
1/2 jajka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 płaska łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, seler, por i marchew pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przesmażyć na średnim ogniu ok. 3 minuty. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut. Do podsmażonych warzyw wlać bulion, zagotować, przyprawić i gotować około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W tym czasie przygotować ziemniaczane placuszki. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć do miseczki (przez gęste sito) nadmiar soku. Sok odstawić, aby zawarta w nim skrobia opadła na dno. Wówczas odlać płyn, a skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki wymieszać z jajkiem, mąką, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, łyżeczką do herbaty porcjować małą ilość masy ziemniaczanej. Smażyć cienkie placuszki aż będą złote i chrupiące. Trzymać w cieple.
Wędzonkę pokroić na julienne i podsmażyć, aż będzie chrupiąca.
Zupę zmiksować po uprzednim usunięciu liścia laurowego) na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Wlać do talerzy, na wierzchu ułożyć ziemniaczane placuszki i wędzonkę. Dekorować świeżym tymiankiem i skropić grzybową oliwą.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz