Szukaj

Kopytka z borowikami i orzechami włoskimi

Ziemniaczane kluseczki z leśnymi grzybami. Czy podane z grzybowym sosem, czy też ze smażonymi borowikami - smakują zawsze doskonale.

Składniki na 3 porcje:

500 g ziemniaków
1 jajko
180-200 g mąki
sól
3 średniej wielkości borowiki
50 g orzechów włoskich
80 g masła
sól
pieprz
świeży szczypiorek
3 płaskie łyżeczki maku

odrobina gruboziarnistej soli

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Masło sklarować, świeże borowiki oczyścić i pokroić w średniej grubości plastry.

Ugotowane ziemniaki przestudzić i obrać, a następnie przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, dodać całe jajko i mąkę, przyprawić solą. szybko zagnieść kluskowe ciasto. Uformować dwa wałeczki i nożem odkrawać małe kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Przełożyć do miski z niewielką ilością sklarowanego masła i wymieszać z ziarenkami maku.

Borowiki smażyć na sklarowanym maśle, aż zmiękną i ładnie zarumienią się. Na talerz wyłożyć ugotowane kopytka i smażone borowiki. Polać sklarowanym masłem i przybrać orzechami oraz  szczypiorkiem. Borowiki posypać gruboziarnistą solą.


Składnik główny: 
kluski
Składnik główny: 
ziemniaki
Składnik główny: 
borowiki
Składnik główny: 
grzyby
Rodzaj dania: 
Inne

Komentarze

Lesio (niezweryfikowany)

smakowite ...,ale mało :-)

15 września 2010 - 15:48
Sylwia L. (niezweryfikowany)

Powinno być ostrzeżenie przy każdym przepisie: osoby na diecie i ze słabą wolą wchodzą na własne ryzyko ;-) POWALAJĄCE - wystarczy popatrzeć na zdjęcie i już człowiek czuje ten obezwładniajacy smak - dobrze, że nie da się jeszcze załączyć zapachu do zdjęcia ;-)

04 października 2010 - 12:24

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania