Ziemniaczane kluseczki z leśnymi grzybami. Czy podane z grzybowym sosem, czy też ze smażonymi borowikami - smakują zawsze doskonale.
Składniki na 3 porcje:
500 g ziemniaków
1 jajko
180-200 g mąki
sól
3 średniej wielkości borowiki
50 g orzechów włoskich
80 g masła
sól
pieprz
świeży szczypiorek
3 płaskie łyżeczki maku
odrobina gruboziarnistej soli
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Masło sklarować, świeże borowiki oczyścić i pokroić w średniej grubości plastry.
Ugotowane ziemniaki przestudzić i obrać, a następnie przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, dodać całe jajko i mąkę, przyprawić solą. szybko zagnieść kluskowe ciasto. Uformować dwa wałeczki i nożem odkrawać małe kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Przełożyć do miski z niewielką ilością sklarowanego masła i wymieszać z ziarenkami maku.
Borowiki smażyć na sklarowanym maśle, aż zmiękną i ładnie zarumienią się. Na talerz wyłożyć ugotowane kopytka i smażone borowiki. Polać sklarowanym masłem i przybrać orzechami oraz szczypiorkiem. Borowiki posypać gruboziarnistą solą.
Komentarze
smakowite ...,ale mało :-)
Powinno być ostrzeżenie przy każdym przepisie: osoby na diecie i ze słabą wolą wchodzą na własne ryzyko ;-) POWALAJĄCE - wystarczy popatrzeć na zdjęcie i już człowiek czuje ten obezwładniajacy smak - dobrze, że nie da się jeszcze załączyć zapachu do zdjęcia ;-)
Dodaj nowy komentarz