Szukaj

Kacze piersi z szałwią na dyniowym purée

Soczysta i aromatyczna pierś kaczki przyprawianej szałwią i rozmarynem, ziemniaczane gratin z tymiankiem i czoskiem oraz purée z dyni podrasowane słodką papryką. Całość fantastycznie ze sobą współgra i doskonale smakuje. Jeżeli w sezonie dyniowym przygotowaliście sobie jej zapas - danie to z powodzeniem możecie przyrządzić o każdej porze roku!
 


Przepis z lokowaniem produktu



Receptura na kaczkę przyprawianą szałwią powstał, kiedy w moje ręce wpadł jeden z czterech zestawów
Kulinarnych Inspiracji Kamis (szałwia, rozmaryn, tymanek, czosnek, papryka słodka). Opakowanie, które  rozwiązuje problem doboru przypraw do danej potrawy zawiera już gotowy przepis, ja jednak zdecydowałam się pójść o krok dalej i stworzyć przepis własny, w którym to produkty dostosowałam do zawartych w zestawie ziół. Efektem tego doboru jest danie, które Wam dzisiaj proponuję.

PS. W ramach tego cyklu pojawią się jeszcze dwa przepisy, które - jak dzisiejszy - będę tworzyć sama, dopasowując produkty do ziół zawartych w zestawie.


Kacze piersi z szałwią na dyniowym purée

Składniki:

Przygotowanie:

Skórę na kaczych piersiach nacinamy ostrym nożem w kratkę. Nacieramy solą, pieprzem czarnym oraz szałwią i rozmarynem. Odstawiamy.

Dynię zalewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż będzie bardzo miękka. Woda powinna odparować. Dynię miksujemy, dodajemy płaską łyżeczkę masła, przyprawiamy solą, pieprzem białym i papryką słodką - do smaku (ja dałam 3 szczypty).

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Ilość przypraw dobieramy według smaku. Ziemniaki podsmażamy w śmietanie do momentu, aż staną się elastyczne i puszczą skrobię. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dociskamy i zalewamy pozostałą na patelni śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Jabłko obieramy i kroimy na ósemki. Na patelni topimy 2 łyżeczki masła, układamy jabłka i smażymy z obu stron aż zmiękną. Zasypujemy cukrem i smażymy, aż cukier skarmelizuje się - patelnią trzeba od czasu do czasu potrząsnąć. Można dodać odrobinę wody i pod koniec przesmażyć na dużym ogniu, aby odparowała.

Piersi kaczki kładziemy od strony skóry na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy 6-10 minut (w zależności od wielkości kaczki, u mnie 10 minut) na średnim ogniu. Przekładamy na drugą stronę i dosmażamy 2-3 minuty. W razie potrzeby dopiekamy w piekarniku - moją kaczkę dopiekałam 3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło.

Na talerz nakładamy dyniowe purée, pierś kaczki pokrojoną na plasterki lub trzy części, tak jak u mnie. Z boku układamy karmelizowane jabłka. Całość polewamy sosami, które wytworzyły się podczas smażenia kaczki oraz jabłek. Ziemniaczane gratin podajemy osobno, w naczyniu do zapiekania.

Składnik główny: 
kaczka
Składnik główny: 
jabłka
Składnik główny: 
dynia
Składnik główny: 
ziemniaki
Składnik główny: 
szałwia
Rodzaj dania: 
Mięsa

Komentarze

Domini (niezweryfikowany)

Połączenie kaczki z szałwią okazało się strzałem w dziesiątkę! palce lizać :)

11 lipca 2019 - 01:09
Rafał (niezweryfikowany)

Dyniowe purée, myślę, że to jest coś co dałbym radę sam zrobić ;)

30 grudnia 2012 - 21:12
Renata Targosz

Rafał, myślę że z pomocą Olgi możesz podjąć się przygotowania całego dania ;-) Warto!

30 grudnia 2012 - 22:03
Usagi (niezweryfikowany)

Ja po moich eksperymentach z kaczką stanowczo jej nie lubię :) I tu sama jestem zdziwiona, ale ja jej nie lubię jeść - natomiast samo przyrządzanie ma w sobie coś ekscytującego.

Pozdrawiam!

29 grudnia 2012 - 20:46
Renata Targosz

U mnie na szczęście ma miejsce ekscytacja podwójna - zarówno podczas przyrządzania, jak i jedzenia ;-)

A jeśli nie lubisz kaczki za jej różowość /tak, przeczytałam u Ciebie ;-)/ - to myślę, że idealnym rozwIązaniem byłaby dla Ciebie kaczka w postaci udek confit. One właśnie są długo przyrządzane i rozpływające się w ustach :-) Zobacz TUTAJ

29 grudnia 2012 - 21:05
Nat. (niezweryfikowany)

Już wiem co będzie u mnie na noworoczny obiad, bo dynię mam zamrożoną. Z tą chrupiącą skórką i pomarańczowymi dodatkami danie wygląda wspaniale!

29 grudnia 2012 - 20:35
Renata Targosz

Bardzo się cieszę i - smacznego :-)

29 grudnia 2012 - 20:58
Kamciss (niezweryfikowany)

Wygląda cudownie, zrobiłam się głodna :)

29 grudnia 2012 - 18:36
Renata Targosz

Koniecznie polecam do wypróbowania ;-)

29 grudnia 2012 - 20:18
Karmel-itka (niezweryfikowany)

zdjęcia cudowne.
pięknie wygląda. podoba mi się szałwia i dyniowe puree. moje smaki.

29 grudnia 2012 - 18:25
Renata Targosz

Dziękuję Karmel-itko.
To również moje smaki, dlatego danie jest zdecydowanie do powtórzenia :-)
 

29 grudnia 2012 - 19:57
Droczilka (niezweryfikowany)

Piękne, pyszne danie. Idealne menu na noworoczny obiad.

29 grudnia 2012 - 17:42
Renata Targosz

Tak! To idealne, kulinarne uświetnienie pierwszego dnia w Nowym Roku :-)

29 grudnia 2012 - 19:53

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania