Aromatyczna szałwia o wybitnie leczniczych właściwościach posiada szerokie zastosowanie w kuchniach wielu narodów. Hodowana w przydomowym ogródku pięknie zdobi, a jej kulinarne walory doceniane są przez smakoszy.
Salvia officinalis to ozdobna roślina o srebrno-szarych lub szaro-zielonych, omszonych listkach i kwiatach w kolorze fiołka.
Istnieje wiele odmian szałwi, które różnią się od siebie smakiem, rozmiarem i barwą.
Historia i pochodzenie
Szałwia pochodzi z rejonów Morza Śródziemnomorskiego, a Polsce uprawiana jest już od kilku wieków. W ubiegłych stuleciach stosowano ją nie tylko do celów kulinarnych, ale również leczniczych. W starożytności, aż do późnego średniowiecza częstotliwość jej leczniczego zastosowania sięgała współczesnej aspirynie. Obecnie zdrowotne właściwości szałwi odkrywane są na nowo, jest więc ona jednym z najbardziej popularnych ziół aromatycznych stosowanych w kuchni.
Z uwagi na wysoce zdrowotne właściwości łacińska nazwa salvia pochodzi od salvare, czyli zdrowie.
Jak używać?
Oszczędnie, zawierająca bowiem 2% olejku eterycznego szałwia posiada smak niezwykle aromatyczny i – w zależności od odmiany - korzenny, kamforowy, gorzkawy lub cierpki.
Jeżeli hodujemy własną szałwię, najlepsze listki uzyskamy między czerwcem a wrześniem. Do suszenia należy zerwać listki jeszcze przez zakwitnięciem rośliny, ponieważ mają wówczas najsilniejszy aromat i podczas suszenia zostanie on nie tylko zachowany, ale ulegnie wzmocnieniu.
Suszoną szałwię przechowujemy z dala od wilgoci w szczelnym opakowaniu.
Do czego stosować?
Szałwię stosujemy do:
Komentarze
Dodaj nowy komentarz