Szukaj

Bazylia

Spopularyzowana dzięki kultowemu pesto i kuchni włoskiej, aromatyczna bazylia (Ocimum basilicum) jest również wdzięcznym do hodowania w domu ziołem zdobiącym kuchenne okno i blat.


Jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół o wielu odmianach, które różnią się nieco wyglądem i smakiem. Obok subtelnie cytrynowego, anyżkowego i wielu innych najbardziej popularna jest odmiana o smaku słodkawym.

Historia i pochodzenie

Bazylia pochodzi z Azji Południowej. Obecnie rośnie w wielu miejscach na całym świecie, niejednokrotnie w formie dzikiej, w Polsce natomiast jako roślina uprawiana.


Nazwa bazylia pochodzi z języka starogreckiego – basilikos oznacza królewski i nawiązuje do czci, jaką bazylia była otaczana w starożytnej kulturze. I nie tylko w Grecji, Indie cenią ją jako symbol gościnności, zaś Włochy - miłości.

Jak używać?

Smak bazylii można uznać za lekko słodkawy i orzeźwiający. Do wyboru mamy bazylię w postaci świeżej i suszonej. Z uwagi na obecność olejków eterycznych, bazylię dodajemy pod koniec gotowania, aby uniknąć smakowych niespodzianek.

Bazylia świeża:

Warto pokusić się o własną miniuprawę bazylii. Taka naturalnie rosnąca przy naszej dbałości bazylia, wolna od naświetlania i innych czynności  z masowych upraw da nam gwarancję pełnych właściwości zdrowotnych i odżywczych.
Pełnię swego aromatu bazylia odda naszym potrawom, jeśli listki zbierzemy jeszcze przed jej zakwitnięciem. Listki powinny być zdrowe, jędrne i mieć głęboki, zielony kolor.

Do potrawy możemy dodać listki całe, jak i porwane palcami lub posiekane. Jeżeli chcemy uzyskać z bazylii jak najwięcej aromatu, siekamy listki drobno. W przypadku, gdy bazylia ma pełnić również funkcję dekoracyjną, dobrze jest posiekać ją techniką chiffonade.

Świeżą, ściętą bazylię przechowujemy zawiniętą w ściereczkę – w lodówce. Bazylia w doniczce spełni dodatkową rolę dekoracyjną kuchni, w tym przypadku dbamy o regularne nawadnianie.
Świeżą bazylię możemy również zamrozić na sucho i na mokro. Zebrane listki wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W drugim przypadku możemy posłużyć się pojemnikiem na kostki lodu. Bazylia zamrożona w kostce lodu może być potem użyta jako dodatek do potraw gotowanych lub duszonych.

Bazylia suszona:
Powszechnie dostępna w sklepach. Warto jednak pójść krok dalej i poszukać ekologicznej bazylii suszonej w sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas obok walorów smakowych, zdobędziemy również walory zdrowotne, m.in. większą zawartość chociażby witaminy C.

Suszoną bazylię przechowujemy z szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.

Do czego stosować?

Głównie do dań z pomidorów, czy to będzie zupa, sos, sałatka, pizza, czy zapiekanka, dodatek bazylii wspaniale wydobędzie aromat potrawy.
Jej łagodny, orzeźwiający smak wzbogaci każdą sałatkę i danie warzywne, np. z cukini, bakłażana. Również białą rybę i owoce morza, a także włoską minestrone. .

Mięsa, do których możemy dodać bazylię to wieprzowina, cielęcina oraz jagnięcina i baranina.

Bazylia jest również podstawowym składnikiem pesto. Jako dodatek rożnych sosów ziołowych, vinaigrette lub majonezowych.

Bazylia znajduje zastosowanie również przy produkcji nalewek, marynat i smakowych oliw oraz octów. Wystarczy zalać świeże listki oliwą lub octem, aby po kilku dniach uzyskać wspaniałą, pełną aromatu płynną przyprawę.


 

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania