Szukaj

Ziele angielskie

Pikantno-korzenna przyprawa popularna w Ameryce Środkowej. Jej wspaniały aromat wzbogaca smak nie tylko mięs, ale również ciast i deserów.

Pimenta dioica officinalis
to niedojrzały, wysuszony owoc wiecznie zielonego, rosnącego w tropikalnym klimacie drzewa pieprzowego. Dojrzałe owoce pieprzowca są koloru purpurowego, wraz jednak z dojrzewaniem tracą one cały swój aromat i pikantność. Dlatego do uzyskania przyprawy zbiera się wyłącznie owoce niedojrzałe.

Historia i pochodzenie

Ziele angielskie pochodzi z Jamajki, a uprawiane było również w Ameryce Południowej i Środkowej. Aztekowie stosowali go jako składnik aromatyzujący ich lokalny napój - chocolada.
Do Europy sprowadził ziele angielskie Krzysztof Kolumb, dużo czasu jednak minęło, zanim zyskało ono popularność w kulinarnych zastosowaniach.

Samo nazewnictwo tej przyprawy  posiada wiele odmian, głównie wskazujących na pikantną i pieprzową jej stronę. Oryginalna, łacińska nazwa główna Pimenta pochodzi z hiszpańskiego pimienta, czyli czarny pieprz. Rodzajowa nazwa dioica utworzona została przez botaników od greckiego di -dwa oraz oikos - dom, co oznacza umiejscowienie żeńskich i męskich kwiatów na osobnych roślinach. Gatunkowa nazwa officinalis odnosi się medyczno-roślinnej strony przyprawy. Ziele angielskie w rożnych językach świata określane jest w rozmaity sposób, np. Yamajskiy perets (w Rosji), poivre aromatique (we Francji) i pimienta dulce (w Hiszpanii). Angielskie określenie pojawia się w języku polskim – ziele angielskie i niemieckim - Englisches gewürz.

Jak używać?

Ziele angielskie łączy w sobie pikantność czarnego pieprzu z korzennym aromatem gałki muszkatołowej i goździków.

Stosowane jest w kuchni w postaci suszonych owoców w całości oraz w postaci zmielonej. Najbardziej aromatyczną częścią ziela jest skórka, zwłaszcza tuż po rozdrobnieniu. Dlatego najlepiej kupować i używać całe ziarenka, albo rozdrabniać je tuż przed użyciem.

Do czego stosować?


Ziele angielskie jest nieodzownym składnikiem aromatyzującym w kuchni karaibskiej i jamajskiej.
Stosowane do:

  • zup: z grochu, fasoli, jarzyn oraz rosołu i czerwonego barszczu.
  • mięs - można nim doprawić jagnięcinę i wołowinę, a także dziczyznę i gęsinę.
  • jarzyn - wzbogaci ich smak
  • marynat - jako doskonały składnik marynaty do dziczyzny
  • składnik mieszanki przyprawowej do ciastek korzennych i pierniczków
  • czekolady - odrobina mielonego ziela angielskiego uatrakcyjni jej smak

fot. własna

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania