Aromatyczne, czerwone ziarna tej przyprawy nie są nawet spokrewnione ze znanym nam pieprzem czarnym, białym, czy zielonym. Subtelnie pikantne i lekko słodkawe - raz zakosztowane będą stałą inspiracją dla kulinarnych wyzwań smakowych.
Małe, czerwone kuleczki wyglądem, choć nie kolorem przypominające pieprz czarny to suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle. Roślina ta rośnie w Ameryce Południowej, a jej owoce, zwane ziarnami schinusowymi, wyłącznie ze względu na wygląd i lekką pikantność są nazywane pieprzem, choć nie są z nim spokrewnione.
Pieprz czerwony ma bardzo kruchą osłonkę, a wewnątrz drobne ziarenko. Jest lżejszy od klasycznego pieprzu i w dotyku delikatniejszy.
Historia i pochodzenie
Schinus molle odkryta została w Ameryce Południowej, obecnie natomiast na szeroką skalę uprawiana jest na plantacjach w Meksyku, Australii i na Madagaskarze.
Jak używać ?
Lekko pikantny i słodkawy, łagodniejszy od pieprzu czarnego i bardziej aromatyczny różowy pieprz najlepiej stosować jest w postaci całych ziaren, lub lekko utłuczony.
Pieprz różowy stanowi na ogół składnik mieszanek pieprzowych i innych przyprawowych. Należy zaopatrywać się w niego tylko z pewnych źródeł, bowiem można go pomylić z innym rodzajem tego typu czerwonych jagód i narazić się na reakcję alergiczną. Ze względu na dekoracyjne walory kolorystyczne jest idealny do przyozdabiania różnych potraw całymi ziarnami. Wyobraźmy sobie delikatny smak zimnych lodów waniliowych, bądź też czekoladowego musu, posypanych kilkoma ziarnami aromatycznego, różowego pieprzu... Z pewnością taki dodatek to pikantna pieszczota naszych kubków smakowych :)
Różowy pieprz przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu przez okres do sześciu miesięcy.
Do czego stosować?
Ze względu na subtelną pikantność idealny będzie do zup i lekkich bulionów.
Aromatyzuje wszelkiego rodzaju mięsa, ryby, sosy i marynaty. Idealna przyprawa do twarożku, śledzi w zalewie oraz oraz jako element dekoracyjny wielu potraw.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz