Szukaj

SZCZYPTA SMAKU I AROMATU



o wonnych ziołach,
codziennych i wykwintnych przyprawach...

Domowa przyprawa korzenna do piernika

Ciemniejsza z natury, bogatsza w składniki i bardziej aromatyczna. I nie zawiera wypełniaczy w postaci mąki, cukru i kakao. O tak, domowa przyprawa do piernika różni się, jak zresztą wszystkie domowe wyroby - od tej kupnej.

Domowy cukier waniliowy

Przygotujcie w domu własny, aromatyczny cukier waniliowy. Sami możecie zadecydować, czy jego bazą będzie cukier biały, czy brązowy. A mięsista wanilia i jej ziarenka dopełnią całości. Bez dodatków syntetycznych.

Kolendra

Pozornie podobna do natki pietruszki, jednak charakterystyczny smak i zapach skutecznie ją od niej odróżniają. Kolendra jest ziołem, które nie wzbudza kulinarnej miłości od pierwszego wejrzenia. Warto jednak pokusić się o kilkakrotne podejście w zastosowaniu jej do przyrządzanych potraw, aby w pełni poznać jej smakowe i zdrowotne walory.

Jak używać?

Bazylia

Spopularyzowana dzięki kultowemu pesto i kuchni włoskiej, aromatyczna bazylia (Ocimum basilicum) jest również wdzięcznym do hodowania w domu ziołem zdobiącym kuchenne okno i blat.

Pieprz czerwony (różowy)

Aromatyczne, czerwone ziarna tej przyprawy nie są nawet spokrewnione ze znanym nam pieprzem czarnym, białym, czy zielonym. Subtelnie pikantne i lekko słodkawe - raz zakosztowane będą stałą inspiracją dla kulinarnych wyzwań smakowych.

Czosnek

Bliski krewny cebuli, szalotki, pora i szczypiorku. Czosnek oddaje nam nie tylko swe aromatyczne, ale i zdrowotne właściwości...