Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Krótko blanszowana cukinia jest miękka, ale zachowuje delikatną chrupkość. Podobny efekt uzyskacie marynując plastry cukinii w przygotowanej oliwie cytrynowej - najlepsze będą te drobne i młode, czyli na początku sezonu.
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Carpaccio
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: cukinię
Carpaccio z cukinii
Składniki:
2 małe cukinie (żółta i zielona)
oliwa extra vergine
sok z cytryny
kolendra (my mieliśmy natkę pietruszki)
ser długodojrzewający twardy (np. polski Bursztyn ewentualnie włoski parmezan lub Grana Padano)
orzeszki piniowe (pinoli)
sól
pieprz
cukier
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Umyte cukinie pokroić w podłużne, cienkie paski (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw lub "mandoliny"). Szybko zblanszować w osolonym wrzątku, a następnie zahartować lodowatą wodą. Osuszyć i schłodzić w lodówce. Wymieszać oliwę i sok z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Cukinię ułożyć na talerzu i polać przygotowaną oliwą cytrynową. Posypać płatkami sera, orzeszkami piniowymi przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i przybrać listkami kolendry.
Komentarze
Z wielu produktów robiłam już carpaccio, ale nie z cukini. Koniecznie muszę spróbować. To carpacci wygląda obłędnie.
I jest przepyszne :-) Najlepsze w sezonie, kiedy cukinie są drobne i młode - ja już nie mogę się doczekać ;-)
przepiękne zdjęcia!
Świetne zdjęcia, można dostać do Was maila?
[email protected]
Bardzo apetyczne danie!
Dodaj nowy komentarz