Łosoś zapiekany pomiędzy warstwą duszonych porów i ziemniaków. Aromatyczne i sycące danie na obiad lub kolację. Z kieliszkiem białego wina wykwintne.
Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis w "Le Cordon Bleu: Zima". Zmieniłam jednak proporcje składników, na korzyść ryby w stosunku do ziemniaków oraz ich sposób układania.
Polecamy też więcej przepisów na: Ryby, Zapiekanki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia, ziemniaki, por
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem
receptura z drobnymi modyfikacjami
Składniki na 3 osoby:
600 g obranych ziemniaków o kremowym, nie mączystym miąższu
400 g filetu z łososia (100-150 g można zastąpić łososiem wędzonym)
250 g pora
150 ml śmietany 30%
80g + 80 g masła + kilka płatków na wierzch zapiekanki
50 g startego emmentalera
sól
pieprz młotkowany i mielony
świeży koperek
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (tryb pieczenia góra/dół). Formę do zapiekania smarujemy masłem.
Ziemniaki: gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy 80 g masła i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple.
Łosoś: rybę umieszczamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, w zależności od grubości kawałka filetu. Po upieczeniu rozdrabniamy widelcem na nie za drobne kawałki.
Por: Na patelni rozpuszczamy 80 g masła. Oczyszczony por kroimy drobno i wrzucamy na masło. Dusimy na małym ogniu około 10 minut do miękkości, nie dopuszczając do zrumienienia. Odrobinę przyprawiamy.
Wypełnianie foremki: Pory układamy równą warstwą na dnie naczynia, dociskamy. Następnie równo układamy kawałki łososia, również dociskamy. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do ziemniaków, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Ziemniaczaną masę wykładamy na łososia, posypujemy pieprzem i z wierzchu tartym, żółtym serem. Na ser układamy kilka kawałków masła. Naczynie wkładamy do piekarnika na 10 minut (jeżeli w trakcie przyrządzania składniki zdążyły całkiem ostygnąć - na dłużej). Po tym czasie zmieniamy tryb pieczenia na grill górny i dopiekamy zapiekankę do momentu, aż ser całkowicie rozpuści się, a wierzch zrumieni.
Komentarze
właśnie się zabieram do roboty
Witam! Zapiekanka była tak rewelacyjna, że postanowiłam podzielić się tym przepisem na moim blogu: http://www.enamour.pl/2015/03/przepyszna-i-delikatna-zapiekanka.html
Pozdrawiam :)
Czy ze śmietaną 18% też można zrobić?
Nie polecam, trzydziestkę można spokojnie dopowadzić do wrzenia, jest idealna do zapiekania - w przeciwieństwie do 18tki.
Wyszła przepyszna! Polecam ***
Bardzo udane polaczenie smakow-takie subtelne...
Dol formy wylozylam platami ciasta filo,aby ja "uscislic".Byla baaardzo pyszna!!!
Dzieki za pomysl na kolacje.Pozdrawiam wiosennie...
Apetyczna! Jakie wymiary ma foremka którą użyłaś?
18x18 cm
oj skuszę się, wygląda bardzo smakowicie :)
Dodaj nowy komentarz