Szukaj

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

Łosoś zapiekany pomiędzy warstwą duszonych porów i ziemniaków. Aromatyczne i sycące danie na obiad lub kolację. Z kieliszkiem białego wina wykwintne.

Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis w "Le Cordon Bleu: Zima". Zmieniłam jednak proporcje składników, na korzyść ryby w stosunku do ziemniaków oraz ich sposób układania. 


Polecamy też więcej przepisów na: Ryby, Zapiekanki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia, ziemniaki, por



Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem
receptura z drobnymi modyfikacjami

Składniki na 3 osoby:

600 g obranych ziemniaków o kremowym, nie mączystym miąższu
400 g filetu z łososia (100-150 g można zastąpić łososiem wędzonym)
250 g pora
150 ml śmietany 30%
80g + 80 g masła + kilka płatków na wierzch zapiekanki
50 g startego emmentalera
sól
pieprz młotkowany i mielony
świeży koperek


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (tryb pieczenia góra/dół). Formę do zapiekania smarujemy masłem.

Ziemniaki: gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy 80 g masła i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple.

Łosoś: rybę umieszczamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, w zależności od grubości kawałka filetu. Po upieczeniu rozdrabniamy widelcem na nie za drobne kawałki.

Por: Na patelni rozpuszczamy 80 g masła. Oczyszczony por kroimy drobno i wrzucamy na masło. Dusimy na małym ogniu około 10 minut do miękkości, nie dopuszczając do zrumienienia. Odrobinę przyprawiamy.

Wypełnianie foremki: Pory układamy równą warstwą na dnie naczynia, dociskamy. Następnie równo układamy kawałki łososia, również dociskamy. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do ziemniaków, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Ziemniaczaną masę wykładamy na łososia, posypujemy pieprzem i z wierzchu tartym, żółtym serem. Na ser układamy kilka kawałków masła. Naczynie wkładamy do piekarnika na 10 minut (jeżeli w trakcie przyrządzania składniki zdążyły całkiem ostygnąć - na dłużej). Po tym czasie zmieniamy tryb pieczenia na grill górny i dopiekamy zapiekankę do momentu, aż ser całkowicie rozpuści się, a wierzch zrumieni.

http://artkulinaria.pl/sites/default/files/zapiekanka_ziemniaki_losos_por_1.jpg

Składnik główny: 
ziemniaki
Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
ryba
Składnik główny: 
por
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza
Inne

Komentarze

Bandzior (niezweryfikowany)

właśnie się zabieram do roboty

13 stycznia 2017 - 16:07
enamour (niezweryfikowany)

Witam! Zapiekanka była tak rewelacyjna, że postanowiłam podzielić się tym przepisem na moim blogu: http://www.enamour.pl/2015/03/przepyszna-i-delikatna-zapiekanka.html

Pozdrawiam :)

06 marca 2015 - 22:52
Kasi (niezweryfikowany)

Czy ze śmietaną 18% też można zrobić?

25 stycznia 2015 - 11:35
Renata Targosz

Nie polecam, trzydziestkę można spokojnie dopowadzić do wrzenia, jest idealna do zapiekania - w przeciwieństwie do 18tki.

25 stycznia 2015 - 22:37
Gość (niezweryfikowany)

Wyszła przepyszna! Polecam ***

24 października 2012 - 15:26
viola (niezweryfikowany)

Bardzo udane polaczenie smakow-takie subtelne...
Dol formy wylozylam platami ciasta filo,aby ja "uscislic".Byla baaardzo pyszna!!!
Dzieki za pomysl na kolacje.Pozdrawiam wiosennie...

23 marca 2011 - 00:26
Gość

Apetyczna! Jakie wymiary ma foremka którą użyłaś?

27 listopada 2010 - 12:14
Renata Targosz

18x18 cm

27 listopada 2010 - 16:00
karolina (niezweryfikowany)

oj skuszę się, wygląda bardzo smakowicie :)

19 listopada 2010 - 21:35

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania