Niezwykle orzeźwiający i aromatyczny. Tylko na jeden kęs. Soczysty seler naciowy w połączeniu z orzechami i wybornym serem będzie idealny na spotkanie koktajlowe, a także jako przekąska w ciągu dnia.
Z podanej poniżej proporcji składników uzyskamy 10 małych przekąsek.
Składniki:
3 łodygi selera naciowego
50 g sera roquefort
10 g miękkiego masła
10 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Roquefoet ucieramy z miękkim masłem na puszystą i gładką masę. Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy lub trzemy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do masy serowo-maślanej, dokładnie mieszamy.
Seler naciowy myjemy, ukośnie odcinamy koniec od strony liści, a następnie obieramy z włókien od strony zewnętrznej. Czynność tą najlepiej wykonać obieraczką do warzyw lub owoców. Kroimy ukośnie na kawałki długości około 4 cm. W razie potrzeby ścinamy spód, aby każdy kawałek równo i płasko leżał na talerzu.
Masą serowo-orzechową napełniamy szprycę, najlepiej zaopatrzoną w końcówkę w kształcie gwiazdki. Szprycujemy każdy kawałek selera, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy schłodzone.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz