Szukaj

Seler naciowy z musem serowym

Niezwykle orzeźwiający i aromatyczny. Tylko na jeden kęs. Soczysty seler naciowy w połączeniu z orzechami i wybornym serem będzie idealny na spotkanie koktajlowe, a także jako przekąska w ciągu dnia.


Z podanej poniżej proporcji składników uzyskamy 10 małych przekąsek.

Składniki:

3 łodygi selera naciowego
50 g sera roquefort
10 g miękkiego masła
10 g orzechów włoskich


Przygotowanie:

Roquefoet ucieramy z miękkim masłem na puszystą i gładką masę. Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy lub trzemy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do masy serowo-maślanej, dokładnie mieszamy.

Seler naciowy myjemy, ukośnie odcinamy koniec od strony liści, a następnie obieramy z włókien od strony zewnętrznej. Czynność tą najlepiej wykonać obieraczką do warzyw lub owoców. Kroimy ukośnie na kawałki długości około 4 cm. W razie potrzeby ścinamy spód, aby każdy kawałek równo i płasko leżał na talerzu.

Masą serowo-orzechową napełniamy szprycę, najlepiej zaopatrzoną w końcówkę w kształcie gwiazdki. Szprycujemy każdy kawałek selera, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy schłodzone.


Składnik główny: 
seler naciowy
Składnik główny: 
ser pleśniowy
Składnik główny: 
roquefort
Rodzaj dania: 
Przekąska

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania