Przyrządzony na lekki sposób łosoś z warzywami sezonowymi to latem obowiązkowa pozycja kulinarna. Najchętniej całość przygotowuję na parze, dzięki czemu warzywa zachowują chrupkość i pełnię walorów odżywczych, a ryba soczystość i swój naturalny, niezakłócony smak. Winny sos na bazie masła dopełnia całości swoim doskonałym aromatem.
Bardzo Wam polecam takie nieskomplikowane połączenie.
Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
Przygotowujemy warzywa i sos.
Wszystkie warzywa gotujemy na parze, lub krótko we wrzątku. Muszą zachować delikatną chrupkość. Do rondelka wlewamy białe wino i gotujemy na małym ogniu - płyn redukujemy do ilości około 100 ml. Zaciągamy zimnym masłem, w ten sposób powstanie kremowa emulsja maślano-winna. Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Jeżeli chcecie, możecie dodać szczyptę cukru.
Łosoś:
Filet łososia kroimy na 4 porcje i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przyrządzamy tak, jak lubimy, czyli: możecie go ugotować na parze (tym razem tak zrobiłam), upiec ugrillować lub usmażyć na patelni. Tuż przed podainem posypcie gruboziarnistą solą i pierzem.
Warzywa wkładamy do ciepłego sosu i podgrzewamy, aż będą gorące. Wykładamy na talerz, na nich kładziemy łososia i polewamy sosem maślano-winnym.
To letnie danie warto posypać ulubionymi, świeżymi ziołami.
Komentarze
Świetny przepis!
Lekkie i bardzo smaczne danie. Łososia ugrillowałam - cudownie smakował na świeżym powietrzu z tym aromatycznym sosem. Następnym razem przymierzam się do szaszłyków z kaczki. Pozdrawiam serdecznie :)
Dodaj nowy komentarz