Szukaj

Łosoś w sosie maślano-winnym

Przyrządzony na lekki sposób łosoś z warzywami sezonowymi to latem obowiązkowa pozycja kulinarna. Najchętniej całość przygotowuję na parze, dzięki czemu  warzywa zachowują chrupkość i pełnię walorów odżywczych, a ryba soczystość i swój naturalny, niezakłócony smak. Winny sos na bazie masła dopełnia całości swoim doskonałym aromatem.

Bardzo Wam polecam takie nieskomplikowane połączenie.


Składniki na 4 porcje:

  • 500 g fileta z łososia bez skóry
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 g najlepszego masła
  • 400 g kolorowych warzyw (cukinia, marchew, fasolka szparagowa, rzodkiewka, brokuły, kalafior, szpinak, bób)
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z ¼ cytryny

Przygotowanie:

Przygotowujemy warzywa i sos.

Wszystkie warzywa gotujemy na parze, lub krótko we wrzątku. Muszą zachować delikatną chrupkość. Do rondelka wlewamy białe wino i gotujemy na małym ogniu - płyn redukujemy do ilości około 100 ml. Zaciągamy zimnym masłem, w ten sposób powstanie kremowa emulsja maślano-winna. Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Jeżeli chcecie, możecie dodać szczyptę cukru.

Łosoś:

Filet łososia kroimy na 4 porcje i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przyrządzamy tak, jak lubimy, czyli: możecie go ugotować na parze (tym razem tak zrobiłam), upiec ugrillować lub usmażyć na patelni. Tuż przed podainem posypcie gruboziarnistą solą i pierzem.

Warzywa wkładamy do ciepłego sosu i podgrzewamy, aż będą gorące. Wykładamy na talerz, na nich kładziemy łososia i polewamy sosem maślano-winnym.

To letnie danie warto posypać ulubionymi, świeżymi ziołami.

Łosoś w sosie maślano-winnym

Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
wino
Składnik główny: 
rzodkiewka
Składnik główny: 
cukinia
Składnik główny: 
bób
Składnik główny: 
brokuły
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

Forex (niezweryfikowany)

Świetny przepis!

23 lipca 2012 - 11:44
Jola (niezweryfikowany)

Lekkie i bardzo smaczne danie. Łososia ugrillowałam - cudownie smakował na świeżym powietrzu z tym aromatycznym sosem. Następnym razem przymierzam się do szaszłyków z kaczki. Pozdrawiam serdecznie :)

03 czerwca 2012 - 17:08

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania