Szukaj

Tort Sachera

Wyborny smak słodko-gorzkiej czekolady w kwaskowym duecie z orzeźwiającą morelą - oto tajemnica ponadczasowego sukcesu słynnego tortu rodem z Wiednia. Pełnię swoich smakowo-aromatycznych możliwości tort osiąga po kilku dniach, czy będzie miał jednak szansę wytrwać tyle świeżo upieczony w naszych domach?
 
Składniki:

120 g masła
40 g cukru pudru
160 g cukru
120 g gorzkiej czekolady
110 g żółtek
170 g białek
120 g mąki pszennej


Nadzienie:


280 g konfitury morelowej

Polewa:

1 cała porcja polewy czekoladowej przygotowanej według tego przepisu

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, ustawiamy program pieczenia gora/dół. Smarujemy masłem i wysypujemy mąką dno foremki tortowej o średnicy 26 cm.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy, białka ubijamy i dodajemy na przemian do masy maślano-żółtkowej.
Całość przekładamy do przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego na 160ºC piekarnika. Pieczemy około 1 godziny i 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostudzenia. Następnie przekrajamy szerokim nożem lub nicią cukierniczą na dwa lub trzy (według uznania) krążki. Bardzo obficie smarujemy każdy krążek, również wierzchni marmoladą. Nakładamy jeden na drugi i polewamy równomiernie glazurą czekoladową. Wyrównujemy wierzch szerokim nożem i odstawiamy do zastygnięcia.

Tort Sachera

Składnik główny: 
czekolada
Składnik główny: 
morele
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

Gość (niezweryfikowany)

110g zlotek i 170g bialek to ile mniej wiecej jajek?

25 lipca 2011 - 13:52
Renata Targosz

około 5 średnich jajek

25 lipca 2011 - 21:36
Gość (niezweryfikowany)

przepiękny

10 lipca 2011 - 20:07

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania