Szukaj

Tartinka z matjasem, curry i pomarańczą

 Pikantna przekąska fingerfood z matjasem - na sylwestra, karnawał i inne towarzyskie spotkania. Zdecydowany smak pieczywa razowego i curry doskonale przełamuje orzeźwiająca pomarańcza.

Składniki na 10 przekąsek:

kilka kromek pieczywa razowego*
100 g matjasa
50 g gęstego majonezu
5 g curry
pieprz
natka pietruszki
kilka obranych z błon cząstek pomarańczy

Przygotowanie:

Z kromek chleba wykroić krążki o średnicy 4 cm (jeżeli decydujecie się na kwadraty, z kromek należy najpierw odciąć skórki). Majonez wymieszać z curry, przyprawić pieprzem. Matjasa pokroić na kawałki wielkości przygotowanego pieczywa (ja wykroiłam krążki).

Na każdy chlebowy krążek nałożyć majonez z curry, matjasa, listek natki pietruszki i małą cząstkę pomarańczy.


*w zależności od tego, czy z kromek będą wycinane krążki, czy też kwadraty.

Tartinka z matjasem, curry i pomarańczą / ArtKulinaria

Tartinka z matjasem, curry i pomarańczą / ArtKulinaria

Składnik główny: 
śledź
Składnik główny: 
ryba
Składnik główny: 
curry
Składnik główny: 
pomarańcza
Składnik główny: 
matjas
Rodzaj dania: 
Przekąska
Ryby i owoce morza
Inne

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania