Krewetka w duecie ze speckiem. Aromatyczne smardze i pęczak. Niezapomniana fuzja smaków.
Składniki na 4 porcje:
8 krewetek surowych 16/20
4 plasterki specku
150 g kaszy jęczmiennej
20 g suszonych smardzów
1 mała cebula
100 g masła
natka pietruszki
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Smardze namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu oczyścić dokładnie, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Pęczak wypłukać, wsypać do posolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić. Krewetki obrać ze skorupek (mrożone najpierw rozmrozić). 4 krewetki owinąć plastrem specku.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, następnie dodać ugotowany pęczak, delikatnie przesmażyć. Osobno podgrzać na sklarowanym maśle smardze.
Patelnię grillową rozgrzać i usmażyć na niej owinięte w speck krewetki. W połowie smażenia dodać krewetki nie zawinięte - te po usmażeniu pokroić w kawałki i wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki.
Na talerz wyłożyć porcję pęczaku z kawałkami krewetek i natką. Na wierzch ułożyć krewetkę zawiniętą w speck. Dekorować podsmażonymi na maśle smardzami i tymiankiem.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz