Szukaj

Krewetka na ragoût z pęczaku i smardzów

Krewetka w duecie ze speckiem. Aromatyczne smardze i pęczak. Niezapomniana fuzja smaków.

Składniki na 4 porcje:

8 krewetek surowych 16/20
4 plasterki specku
150 g kaszy jęczmiennej
20 g suszonych smardzów
1 mała cebula
100 g masła
natka pietruszki
2 gałązki tymianku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Smardze namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu oczyścić dokładnie, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Pęczak wypłukać, wsypać do posolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić. Krewetki obrać ze skorupek (mrożone najpierw rozmrozić). 4 krewetki owinąć plastrem specku.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, następnie dodać ugotowany pęczak, delikatnie przesmażyć. Osobno podgrzać na sklarowanym maśle smardze.

Patelnię grillową rozgrzać i usmażyć na niej owinięte w speck krewetki. W połowie smażenia dodać krewetki nie zawinięte - te po usmażeniu pokroić w kawałki i wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki.

Na talerz wyłożyć porcję pęczaku z kawałkami krewetek i natką. Na wierzch ułożyć krewetkę zawiniętą w speck. Dekorować podsmażonymi na maśle smardzami i tymiankiem.

Składnik główny: 
krewetki
Składnik główny: 
kasza
Składnik główny: 
grzyby
Składnik główny: 
smardze
Składnik główny: 
krewetka
Składnik główny: 
pęczak
Rodzaj dania: 
Przekąska
Ryby i owoce morza

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania