Delikatne, kruche ciasto i aromatyczne nadzienie z koziego sera i pora. Tarta doskonała na przekąskę z dodatkiem ulubionych sałat lub świeżych liści młodego szpinaku.
Polecamy też więcej przepisów na: Tarty, dania kuchni francuskiej
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: szpinak, por
Krucha tarta z porem i serem kozim. Młody szpinak
(na formę do tarty o średnicy 24 cm)
Składniki:
Ciasto kruche wytrawne wg tego przepisu
Farsz:
60 g pora
125 g sera koziego (ser kozi długo dojrzewający)
150 ml śmietany 30%
1 jajko + 1 żółtko
sól
pieprz
szczypta świeżego lub suszonego tymianku
4 garście liści młodego szpinaku
sos vinaigrette
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Przygotować i upiec kruche ciasto według przepisu.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni.
Por oczyścić, pokroić na julienne i zblanszować przez 2 minuty, a następnie dobrze odsączyć. Ser kozi rozdrobnić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na podpieczony spód wyłożyć por i ser. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika na 30 minut.
Komentarze
Twoje przepisy na tarty są wyśmienite.Moje dzieci i wnuki to wegetartanie więc znalazłam u Ciebie wiele dla nich przepisow. Jaka szkoda .że nie mają takiej pasji do gotowania jak Ty.Super zdjęcia i przepisy,Pozdrawiam,
a co ze szpinakiem? rozumiem ze por i ser i szpinak?
Ja podaję młody szpinak jako sałatkę do tej tarty, z sosem vinaigrette. Zamiast szpinaku może być też sałata.
U mnie dzisiaj na kolację! :)
a chętnie sprobuje. lubię por..a tarty jeszcze bardziej..tymbardziej, ze szukalam czegos takiego:)
Dodaj nowy komentarz