Szukaj

Smażone tosty. Gruszka, wanilia i karmel.

Słodki akcent wybornego śniadania. Maczane w waniliowym sosie, smażone tosty i soczysta gruszka, całość muśnięta słodkim karmelem. Takie tosty świetnie smakują z  dodatkiem kremowego serka, np. mascarpone, a także z sezonowymi owocami.

Zakończenie śniadania takim daniem gwarantuje przypływ pozytywnej energii przez  cały dzień :-)


Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania, Desery, Kuchnia francuska
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
gruszki, karmel



Smażone tosty. Gruszka, wanilia i karmel
4 porcje

Składniki:

4 kromki chleba tostowego
3 żółtka
250 ml śmietany 30%
do smażenia: 1 łyżka masła + 1-2 łyżki cukru


Gruszki w syropie:
2 gruszki
500 ml wody
200 g cukru
1 laska wanilii
do smażenia: 1-2 łyżki masła + 1-2 łyżki cukru


Sos karmelowy:
3 łyżki cukru
50 ml śmietany 30%
1 łyżka masła

Przygotowanie:

1.    Gruszki: można przygotować dzień wcześniej: owoce należy obrać i ugotować w wodzie z cukrem i laską wanilii. Gruszki powinny być lekko twardawe. Odstawić do wystudzenia.
2.    Sos karmelowy: do rondelka wsypać cukier i roztopić go nie mieszając. Dolać śmietanę, energicznie wymieszać i gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.
3.    Żółtka połączyć ze śmietaną. Dodać ziarenka wanilii, wyskrobane z gotowanej w syropie gruszkowym laski. Dokładnie wymieszać.
4.    Przestudzone gruszki przekroić na pół i wydrążyć środek. Każdą połówkę naciąć w ukośny wachlarz. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, zamieszać i kłaść nacięte połówki gruszek. Każdą smażyć z obu stron. Pozostawić w cieple.
5.    Kromki chleba tostowego maczać w przygotowanej w pkt. 3 żółtkowo-śmietanowej maczance.  Na roztopionym na patelni maśle z cukrem smażyć maczane tosty z obu stron. Od razu układać na talerzach, na wierzch ułożyć smażone połówki gruszek i skropić ciepłym sosem kamelowym.

Smażone tosty. Gruszka, wanilia i karmel / ArtKulinaria
 

Składnik główny: 
gruszka
Składnik główny: 
wanilia
Składnik główny: 
karmel
Rodzaj dania: 
Śniadanie
Deser

Komentarze

Salvador Dali (niezweryfikowany)

No nie, jaki przysmak! Cudny:) a do tego ten karmel.. Niebo w gębie!

15 kwietnia 2011 - 21:20
Atra (niezweryfikowany)

Ja tam nigdy z takimi pysznościami na śniadanie bym się nie wyrobiła. prędzej na deser albo na słodką kolację. :) Co do gruszek miałam ochotę podać je w winie, ale jakoś tak zima minęła i nie było okazji.. Pozdrawiam!

14 marca 2011 - 16:09
Ulla (niezweryfikowany)

jak ja mogę być na diecie ?? no jak ! pozdrawiam !

10 marca 2011 - 20:38

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania