Szukaj

Muffiny ze szpinakiem i serem feta

Puszyste muffiny ze szpinakiem i serem feta. Pełnią rolę babeczek lub pieczywa do zup, lub jako przekąska o każdej porze dnia.

Tajemnica udanych muffin tkwi w odpowiednim mieszaniu składników ciasta. Osobno mieszamy składniki suche, a osobno jajka z jogurtem i oliwą. Dopiero przed napełnieniem foremek ciastem, łączymy wszystkie składniki razem. Mieszamy do momentu połączenia się, ale nie ucieramy na gładką masę. Muffinowe ciasto powinno być lekko grudkowate.
Z podanych poniżej proporcji otrzymamy 18 muffin pieczonych w blaszce jak na załączonym poniżej zdjęciu. Otwory w prezentowanej blaszce mają po 5 cm średnicy w podstawie i 7 cm w górnej części. Napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.


Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Muffiny
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: szpinak, ser feta


Warto przeczytać też:

Muffiny ze szpinakiem i serem feta 

Muffiny ze szpinakiem i serem feta
na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux . Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008

Składniki:

250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
350 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki soli
2 duże jajka
60 ml oliwy z oliwek
250 ml jogurtu naturalnego
250 g sera feta


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza
. Formę lub pojedyncze foremki na muffiny smarujemy masłem.

W rondelku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia,  a następnie odciskamy nadmiar wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. Siekamy. Ser feta kroimy w drobną kostkę.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy jajka z jogurtem i oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak i ser feta.

Foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))




Składnik główny: 
feta
Składnik główny: 
szpinak
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

Ania (niezweryfikowany)

Chialabym zapytac, czy mozna zrobic te muffiny w wersji bezglutenowej? Bardzo bym chciala upie je na Sylwestra ale mam wsrod gosci osobe uczulona na gluten...

29 grudnia 2015 - 20:56
krynia9 (niezweryfikowany)

Robiłam z tego przepisu ujmując tylko ilość maki - dałam 300 gr.
Są puszyste , miękkie , pyszne, smaczne itd....
Polecam

01 maja 2015 - 10:48
Dana (niezweryfikowany)

wczoraj zrobiłam, wyszły pyszne
dodałam od siebie ząbek czosnku, kurkumę i tymianek, nie dodałam soli, bo feta była bardzo słona
przepis polecam :-)

15 października 2014 - 12:36
Paula R (niezweryfikowany)

Zrobiłam ostatnio te muffinki z połowy przepisu i miałam sporą wątpliwość co do ciasta, które mi wyszło, mianowicie było ono bardzo gęste (konsystencją przypominające drożdżowe..). Ledwo dało się to nakładać do formy, i wg mnie mimo, że się upiekły były jakoś mocno zbite. Czy tak to ciasto powinno wyglądać?

02 grudnia 2013 - 23:24
Renata Targosz

Nie, nie powinny wyjść mocno zbite. Konsystencję mają klasycznych muffin.

03 grudnia 2013 - 22:24
Pola (niezweryfikowany)

Szpinak to moja słabość , muszę wypróbować:)

15 października 2012 - 17:46
Marticzku (niezweryfikowany)

faujny pomysł, ale mi wyszedł chyba średnio, babeczki były stłamszone smakiem fety, osobiscie radziłabym dodać jej trochę mniej :) lepsze byly na drugi dzień :)

15 października 2012 - 11:34
Gość (niezweryfikowany)

Muffiny znakomite, a że ze szpinakiem - tym bardziej. Szpinak przygotowuję w rondelku o bardzo grubym dnie, co daje wygodę odparowania szpinaku bez skutków przywarcia, czy jeszcze gorzej - przypalenia!
Podałem do kremu z łososia wędzonego na ciepło.
Pozdrawiam

10 sierpnia 2012 - 03:27
JoannaG (niezweryfikowany)

Bardzo fajny przepis :) Wyszły pyyyyyyszne!

06 lipca 2012 - 13:27
Adrijah (niezweryfikowany)

Upiekłam je jako przekąskę na wieczór panieński koleżanki :) Idealnie się sprawdziły :) I nawet osoby nielubiące szpinaku chętnie wcinały :)
http://redandpale.blox.pl/2011/07/Muffiny-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html

18 lipca 2011 - 11:59
viola (niezweryfikowany)

Wlasnie zajadamy z mezem muffinki,ktore dopiero co wyjelam z piekarnika-sa bardzo smaczne.Dziekuje za przepis.

26 lutego 2011 - 23:52

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania