Szukaj

Pierogi z łososiem i szpinakiem

Pierogi z kawałkami łososia i szpinakiem. Właśnie te kawałki ryby sprawiają, że pierogi są wyjątkowe w smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy około 40-50 pierożków, których dodatkową wizualną zaletą jest dwukolorowość. Jest ona wynikiem nie mieszania farszu na jednolitą masę.


Polecamy też więcej przepisów na: Pierogi, Ryby
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia, szpinak, ser ricotta



Składniki na ciasto pierogowe:

250 g mąki pszennej
1/8 l wody
25 g masła
1/2 jajka
1 żóltko
pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

200 g fileta z łososia upieczonego w folii
450 g mrożonego szpinaku
50 g ricotty
1/2 jajka
10 g masła
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

100 g masła
100 g parmezanu


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Farsz: szpinak rozmrażamy. wkładamy na patelnię z odrobiną masła i dusimy do miękkości i odparowania wody. Pod koniec duszenia dodajemy rozgnieciony czosnek, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie przekładamy do miseczki (w razie potrzeby odsączamy z resztek wody) i mieszamy z jajkiem i serem ricotta. Upieczony filet z łososia rozdrabniamy widelcem na średnie kawałki - najlepiej takie, aby ażdy stanowił jedną lub dwie porcje do pieroga.

Ciasto pierogowe: mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy pół jajka, żółtko i wodę oraz sól. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. To ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Wykrawamy szklanką koła.

Na każde koło nakładamy kawałeczek łososia i przykrywamy masą szpinakową w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Smarujemy z jednej strony brzeg ciasta, składamy i lepimy pierogi. Zanim ugotujemy pierogi, klarujemy masło. Następnie wrzucamy pierogi na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia. Podajemy polane ciepłym, sklarowanym masłem i świeżo tartym parmezanem.

Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
szpinak
Składnik główny: 
pierogi
Składnik główny: 
ciasto na pierogi
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

Katarzynkaaa (niezweryfikowany)

już drugi rok robię je na wigilię prócz oczywiście obowiązkowych z kapustą i grzybami :)

21 grudnia 2013 - 19:10
limonka (niezweryfikowany)

Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do pierogów z łososiem. Twoja propozycja jest rewelacyjna. Dziękuję za przepis. Na sto procent wykorzystam. Limonka

14 grudnia 2012 - 23:36
Renata Targosz

Smacznego :-)

15 grudnia 2012 - 11:50
Gosia (niezweryfikowany)

Zrobiłam w sobotę na obiad. Jestem nimi zachwycona. Bardzo orginalna potrawa! Ciasto super, już nie będę się bać tej potrawy. Pamiętam że kiedyś wiele lat temu zrobiłam na obiad ruskie i była to tak męcząca i brudząca praca, że obiecałam sobie, że nigdy więcej! Teraz zmieniłam zdanie:-) Dodam jeszcze, że w niedzielę reszta została odsmażona na klarowanym maśle i moim zdaniem było to jeszcze smaczniejsze:-)

12 grudnia 2011 - 11:39
Zyta (niezweryfikowany)

Smakowite kąski. Z pewnością zagoszczą na moim stole.

04 listopada 2010 - 23:45

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania