Propozycja na szybką przekąskę z wędzonych ryb z dodatkiem orzeźwiających owoców cytrusowych.
Składniki możecie mieszać w dowolnych proporcjach, zamiast grapefruita - jeśli nie lubicie jego goryczki - użyć kilka cząstek cytryny. Całość możecie podać solo, lub z garścią kolorowej sałaty.
Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski, Sałatki, Ryby
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia wędzonego, pomarańcze, awokado i grapefruita
Kompozycja z ryb wędzonych i cytrusów
na 2 osoby
Składniki:
60 g wędzonego łososia
100 g białej, wędzonej ryby (makrela, dorsz, węgorz lub halibut)
1 pomarańcza
1 mały grapefruit czerwony
1/2 obranego ze skóry awokado
30 g ogórka lub zielonego jabłka
sól, pieprz
zielona cebulka lub koperek
125 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny
świeży koperek
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Cytrusy wyszorować, obrać ze skóry i wyfiletować cząstki. Awokado i ogórek pokroić w kostkę. Ryby rozdrobnić.
Jogurt wymieszać z kilkoma kroplami cytryny, odrobiną posiekanej zieleniny, przyprawić solą i pieprzem.
Na talerz nałożyć metalową obręcz i wypełnić ją na przemian łososiem, białą rybą, awokado i ogórkiem - w trakcie przekładania oprószyć delikatnie pieprzem. Docisnąć. Zdjąć obręcz i ułożyć na wierzchu fileciki z cytrusów. Posypać drobno pokrojoną zieloną cebulką lub koperkiem. Podawać z dipem jogurtowym.
Komentarze
Reniu wygląda fantastycznie! I z pewnością tak smakuje ;)
Dodaj nowy komentarz