Lekka i aromatyczna przekąska. Na wykwintną kolację z kieliszkiem białego wina.
Danie szczególnie ładnie prezentuje się na płaskim talerzu. Powierzchnia, na której talerz stoi podczas wylewania galaretki powinna być idealnie równa, aby zastygajaca tafla dokładnie wypełniła zagłębienie jego dna.
Smażenie kalmarów i krewetek trwa dosłownie chwilę, dlatego wcześniejsze przygotowanie galaretki i szparagów pozwoli na szybkie zaserwowanie dania podczas spotkania. Polecam!
Polecamy też więcej przepisów na: Przekąski, Owoce morza
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: krewetki, kalmary, ogórki oraz szparagi
Krewetka i kalmar na galaretce z ogórka
przepis na bazie pomysłu mojego Kolegi kucharza - Mirka Wspaniałego
Składniki:
1 kalmar tuba
4 gotowane krewetki 16/20
2 średnie świeże ogórki
250 g świeżych szparagów zielonych
2 listki żelatyny
sezam czarny
świeże zioła do dekoracji
oliwa
sól
pieprz
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Ogórka obieramy, odkładamy kawałek do wydrążenia dekoracyjnych kulek i miksujemy. Wkładamy do gęstego sita lub (najlepiej) do gazy - i odciskamy sok. Do soku dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i wylewamy na talerz.
Szparagi obgotowujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Z odłożonego kawałka ogórka wydrążamy kulki za pomocą okrągłej łyżki. Na zastygniętej galaretce układamy kulki z ogórka i szparagi - tworząc na środku postument pod owoce morza. Krewetkę i kalmara delikatnie podsmażamy na oliwie, przyprawiamy i posypujemy czarnym sezamem. Ciepłe owoce morza układamy na postumencie ze szparagów, przybieramy świeżymi ziołami i od razu podajemy.
Komentarze
Gratuluję pomysłu- brawo!
Ta przystaweczka napewno zagości u mnie na stole :)
Gratuluje pomysłu- brawo. Na pewno ta przystawka będzie gościć na moim stole :)
Dodaj nowy komentarz