Szukaj

Bagietka

Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Bagietka doskonała. Wystarczy dodatek samego masła, lub z odrobiną konfitury.

Składniki:

350 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
300 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z 3 łyżeczkami mąki oraz 150 ml wody (patrz: jak zrobić rozczyn). Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą, wlać wyrośnięty rozczyn, resztę wody i sól. Całość wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do dużej miski i przykryć folią spożywczą.  Włożyć do lodówki na całą noc.

Rano wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części i każdą część uformować w wałek o długości 30 cm (wtedy bez problemu zmieszczą nam się w piekarniku - jeżeli mamy piekarnik szerszy, uformować 3 wałki o długości 40 cm) i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (pieczenie góra/dół). Pędzelkiem zanurzonym w wodzie zwilżyć wierzch bagietek i delikatnie posypać mąką. Ostrym nożem naciąć ukośnie każdą bagietkę, a następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Piec około 25 minut.

Bagietka / ArtKulinaria

Bagietka / ArtKulinaria

Rodzaj dania: 
Inne
Przekąska
Śniadanie

Komentarze

Mirela (niezweryfikowany)

Po prostu pysznie:) Świeżutkie, chrupiące, pachnące mmmmniam.....Tylko chyba muszę papier kupić innej firmy bo zawsze mi się przykleja do ciasta i nie można oderwać:(

15 stycznia 2013 - 13:55
Renata Targosz

Cieszę się, że smakują :-)

15 stycznia 2013 - 17:11
Aga (niezweryfikowany)

Ile dokładnie ciasto powinnam trzymać w lodówce? Chodzi mi ile godzin? Uwielbiam domowe wypieki chleb ciasta i ogólnie jedzenie i chętnie upiekła bym taką bagietkę.

07 grudnia 2012 - 09:33
Renata Targosz

Od 8 do 12 godzin

07 grudnia 2012 - 11:43
Rude (niezweryfikowany)

Bagietki wygladaja mega smakowicie. Chcialbym sie upewnic jak dlugo ciasto drozdzowe powinno byc w lodowce? Wygodnie byloby mi przygotowac je wieczor, a upiec dopiero popoludniu. Dziekuje za "smaczne" przepisy!

12 lipca 2011 - 22:56
Renata Targosz

Obawiam się, że byłby to zbyt długi czas przetrzymania ciasta drożdżowego. Kiedyś tak zrobiłam i ciasto skwasiło się - mimo że wyrosło normalnie, było niedobre w smaku.  Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie bagietek rano, a potrzebujesz na wieczór  - może będzie lepiej upiec je wcześniej (skróć czas pieczenia o 5 minut), zamrozić, a przed planowanym wieczorem odmrozić i podpiec chwilę w piekarniku (włóż miseczkę z wodą)? Z pewnością będą wtedy chrupiące.

12 lipca 2011 - 23:19

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania