Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Bagietka doskonała. Wystarczy dodatek samego masła, lub z odrobiną konfitury.
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
300 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z 3 łyżeczkami mąki oraz 150 ml wody (patrz: jak zrobić rozczyn). Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą, wlać wyrośnięty rozczyn, resztę wody i sól. Całość wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na całą noc.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części i każdą część uformować w wałek o długości 30 cm (wtedy bez problemu zmieszczą nam się w piekarniku - jeżeli mamy piekarnik szerszy, uformować 3 wałki o długości 40 cm) i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (pieczenie góra/dół). Pędzelkiem zanurzonym w wodzie zwilżyć wierzch bagietek i delikatnie posypać mąką. Ostrym nożem naciąć ukośnie każdą bagietkę, a następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Piec około 25 minut.
Komentarze
Po prostu pysznie:) Świeżutkie, chrupiące, pachnące mmmmniam.....Tylko chyba muszę papier kupić innej firmy bo zawsze mi się przykleja do ciasta i nie można oderwać:(
Cieszę się, że smakują :-)
Ile dokładnie ciasto powinnam trzymać w lodówce? Chodzi mi ile godzin? Uwielbiam domowe wypieki chleb ciasta i ogólnie jedzenie i chętnie upiekła bym taką bagietkę.
Od 8 do 12 godzin
Bagietki wygladaja mega smakowicie. Chcialbym sie upewnic jak dlugo ciasto drozdzowe powinno byc w lodowce? Wygodnie byloby mi przygotowac je wieczor, a upiec dopiero popoludniu. Dziekuje za "smaczne" przepisy!
Obawiam się, że byłby to zbyt długi czas przetrzymania ciasta drożdżowego. Kiedyś tak zrobiłam i ciasto skwasiło się - mimo że wyrosło normalnie, było niedobre w smaku. Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie bagietek rano, a potrzebujesz na wieczór - może będzie lepiej upiec je wcześniej (skróć czas pieczenia o 5 minut), zamrozić, a przed planowanym wieczorem odmrozić i podpiec chwilę w piekarniku (włóż miseczkę z wodą)? Z pewnością będą wtedy chrupiące.
Dodaj nowy komentarz