Szukaj

Muffiny z jeżynami

Delikatne, słodkie muffiny ze świeżo zebranymi jeżynami. Ich kwaskowy smak wspaniale komponuje się ze słodyczą delikatnego ciasta. Bita śmietana, jako dodatek - dopełnia całości.

Składniki na 24 muffiny:

1 jajko
80 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
50 g serka mascarpone
130 g cukru pudru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150 g jeżyn

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

200 g śmietany 36%
świeże owoce do dekoracji


Przygotowanie:

Piekarnik ustawić na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i rozgrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować muffinową formę na babeczki - wyłożyć papierowymi foremkami.

Przygotować dwie miski. W jednej dokładnie wymieszać trzepaczką składniki mokre: jajko, olej, jogurt i serek mascarpone. W drugiej, składniki suche: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do miski ze składnikami mokrymi wsypać suche i wymieszać łyżką - nie ucierać bardzo dokładnie, masa może być grudkowata.

Do przygotowanych foremek nałożyć trochę ciasta, ułożyć jeżyny (ja dałam po 4 szt.) i przykryć resztą ciasta. Całość powinna obejmować 3/4 papierowej foremki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem, lub dekorowane bitą śmietaną i owocami.


Składnik główny: 
jeżyny
Rodzaj dania: 
Ciasto
Deser
Inne

Komentarze

Pola (niezweryfikowany)

przepis wygląda świetnie, ciekawa jestem tego serka mascarpone, na pewno wypróbuję!

15 października 2012 - 17:24

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania