Delikatne, słodkie muffiny ze świeżo zebranymi jeżynami. Ich kwaskowy smak wspaniale komponuje się ze słodyczą delikatnego ciasta. Bita śmietana, jako dodatek - dopełnia całości.
Składniki na 24 muffiny:
1 jajko
80 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
50 g serka mascarpone
130 g cukru pudru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150 g jeżyn
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
200 g śmietany 36%
świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i rozgrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować muffinową formę na babeczki - wyłożyć papierowymi foremkami.
Przygotować dwie miski. W jednej dokładnie wymieszać trzepaczką składniki mokre: jajko, olej, jogurt i serek mascarpone. W drugiej, składniki suche: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do miski ze składnikami mokrymi wsypać suche i wymieszać łyżką - nie ucierać bardzo dokładnie, masa może być grudkowata.
Do przygotowanych foremek nałożyć trochę ciasta, ułożyć jeżyny (ja dałam po 4 szt.) i przykryć resztą ciasta. Całość powinna obejmować 3/4 papierowej foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem, lub dekorowane bitą śmietaną i owocami.
Komentarze
przepis wygląda świetnie, ciekawa jestem tego serka mascarpone, na pewno wypróbuję!
Dodaj nowy komentarz