Ciasto z ciemną czekoladą i śnieżnobiałymi wiórkami kokosu. Wiele miłośniczek i miłośników słodkości ma w swojej kolekcji przepis na tego typu ciasto - ja zaczęłam je piec, kiedy miałam kilkanaście lat - i piekę je dość regularnie do dziś :-)
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta,
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę, kokos
Ciasto z kokosem i czekoladą
Składniki:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki jogurtu naturalnego
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady gorzkiej
szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny
1/2 laski wanilii
200 g masła
220 g cukru
4 duże jajka
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady
75 g masła
Dodatkowo:
masło do smarowania foremki
wiórka kokosowe do wysypania foremki i posypania upieczonego ciasta
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Okrągłą foremkę nasmarować Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wiórka kokosowe wymieszać z jogurtem, czekoladę posiekać. Wanilię przeciąć wzdłuż i z jednej połówki zetrzeć wszystkie nasiona. Foremkę nasmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi.
Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem, dodać skórkę cytrynową, wiórka kokosowe i czekoladę oraz sól i wanilię. Białka ubić na sztywno, dodać do masy wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, sprawdzając stan upieczenia ciasta patyczkiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do małego garnka z wodą wkładamy miseczkę. Do niej wkładamy kawałki czekolady, a wodę w garnku podgrzewamy), dodać masło i dokładnie połączyć składniki. Posmarować wierzch i boki ciasta, a następnie posypać wiórkami kokosu.
Komentarze
wspaniałe ciasto:))wypróbowane :)))))))))))
Dodaj nowy komentarz