Szukaj

Faworki (chrust)

Faworki są nieodłączną częścią karnawału. Ciasto zbijane, z którego są wykonane oraz duża ilość żółtek sprawiają, że faworki są kruche, lekkie i bardzo delikatne.
Najlepiej wykrawać je karbowanym radełkiem, wtedy będą miały ładny rant. Smukły kształt uzyskamy, wycinając krótsze boki ukośnie, a nie w poprzek. Dobrze wybite i dobrze usmażone faworki powinny być pokryte dużą ilością pęcherzyków/pęcherzy powietrza.

Składniki:Faworki. Chrust / ArtKulinaria

150 g mąki pszennej typ 500
150 g mąki krupczatki
6 żółtek
20 g cukru pudru
3-4 łyżki śmietany 18%
20 g masła
1 łyżka spirytusu, octu lub rumu
600 g smalcu / lub
klarowanego masła
/ lub oleju

Przygotowanie:

Mąkę, żółtka, cukier puder, masło, spirytus i 3 łyżki śmietany połączyć. Zagnieść ciasto, które będzie dość twarde, ale powinno być elastyczne - w razie potrzeby dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo (10-15 minut).  Ciasto włożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło.

W płaskim naczyniu roztopić i podgrzać smalec / masło sklarować i podgrzać / olej podgrzać.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na długość 7-10 cm. Jeden z końców przewinąć przez otwór i pociągnąć delikatnie, aby nadać faworkowi ładny, podłużny kształt.

Przed smażeniem sprawdzić temperaturę tłuszczu wrzucając do niego kawałek ciasta.
Faworki delikatnie (aby zachować kształt) wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu i osączyć na ręczniku papierowym. Kiedy ostygną, posypać cukrem pudrem.

Faworki ( chrust ) / ArtKulinaria

Faworki (chrust) / ArtKulinaria

Rodzaj dania: 
Ciasto
Deser
Przekąska

Komentarze

Kaja (niezweryfikowany)

Witam.
Właśnie zjedliśmy faworki zrobione z tego przepisu. Wyszły wspaniałe. Bardzo dobry przepis. Wiele lat nie robiłam faworków bo wychodziły twarde, te są chrupkie, nie zasmażkowe. Wg. mnie idealne faworki to właśnie te.
Ale troszkę zmieniłam przepis. Dałam 5 zółtek i jedno jajko. Białko podobno daje twardość. Ja bałam się że faworki będą miały taki zasmażkowy smak i stąd to białko. Może bez białka byłyby jeszcze lepsze? Nie wiem , może kiedy sprawdzę.
Nie tłukłam wałkiem ciasta, skorzystałam z pomysłu innych osób i przemieliłam 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Pozdrawiam właścicielkę przepisu i dziękuję że zechciała się nim podzielić z narodem.

22 stycznia 2016 - 18:29
KasiaCandy (niezweryfikowany)

Robię!

Podane składniki odmierzałam na wadze i ciasto wyszło ciut mokre (mimo dodania tylko 3 łyżek śmietany) podsypałam odrobiną mąki i jest genialne ;)
Idę smażyć. Pochwalę się po wykonie ;)

08 lutego 2015 - 16:24
ania29247 (niezweryfikowany)

Zrobiłam, są pyszne, to chyba ten dodatek mąki krupczatki sprawia, że są takie delikatne.
Jak znajdziesz chwilkę możesz zobaczyć moje efekty :)

Pozdrawiam

12 lutego 2013 - 12:27
Kaś (niezweryfikowany)

wyszły fantastyczne! niesamowicie kruche i delikatne. polecam przepis!

11 lutego 2013 - 23:08
justa (niezweryfikowany)

faworki robiłam i wyszły pyszne :) jak każdy przepisik z tej stronki :) przydałby się jakiś dobry przepis na pączki :)

05 lutego 2013 - 16:56
migotka (niezweryfikowany)

Serdecznie dziękuję Pani za tak cudowny przepis. Faworki wyszły przepyszne.
Ależ z Pani jest kucharka - zazdroszczę i jeszcze raz dziękuję.

02 lutego 2013 - 19:16
Renata Targosz

A ja dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Pozdrowienia!

02 lutego 2013 - 20:35
Anna (niezweryfikowany)

Rozeszły się w błyskawicznym tempie! Mam ochotę powtórzyć je w najbliższym czasie. Są lekkie i kruchutkie. idealne.
Szczęśliwego Nowego Roku!

01 stycznia 2013 - 14:37
Renata Targosz

Bardzo mnie to cieszy. Tobie również szczęścia w Nowym Roku :-)

01 stycznia 2013 - 15:27
moje pasje - estyka (niezweryfikowany)

o rany...... pyszne zdjęcia :D

26 sierpnia 2011 - 20:08
Kasia, FP (niezweryfikowany)

Piękne zdjęcia...Pozdrawiam

01 marca 2011 - 01:21
Asia (niezweryfikowany)

Kruchutkie i pyszne, moje pierwsze i od razu udane faworki :) dziękuję za przepis :)

26 lutego 2011 - 21:37

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania