Faworki są nieodłączną częścią karnawału. Ciasto zbijane, z którego są wykonane oraz duża ilość żółtek sprawiają, że faworki są kruche, lekkie i bardzo delikatne.
Najlepiej wykrawać je karbowanym radełkiem, wtedy będą miały ładny rant. Smukły kształt uzyskamy, wycinając krótsze boki ukośnie, a nie w poprzek. Dobrze wybite i dobrze usmażone faworki powinny być pokryte dużą ilością pęcherzyków/pęcherzy powietrza.
Składniki:
150 g mąki pszennej typ 500
150 g mąki krupczatki
6 żółtek
20 g cukru pudru
3-4 łyżki śmietany 18%
20 g masła
1 łyżka spirytusu, octu lub rumu
600 g smalcu / lub klarowanego masła / lub oleju
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, cukier puder, masło, spirytus i 3 łyżki śmietany połączyć. Zagnieść ciasto, które będzie dość twarde, ale powinno być elastyczne - w razie potrzeby dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo (10-15 minut). Ciasto włożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło.
W płaskim naczyniu roztopić i podgrzać smalec / masło sklarować i podgrzać / olej podgrzać.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na długość 7-10 cm. Jeden z końców przewinąć przez otwór i pociągnąć delikatnie, aby nadać faworkowi ładny, podłużny kształt.
Przed smażeniem sprawdzić temperaturę tłuszczu wrzucając do niego kawałek ciasta.
Faworki delikatnie (aby zachować kształt) wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu i osączyć na ręczniku papierowym. Kiedy ostygną, posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Witam.
Właśnie zjedliśmy faworki zrobione z tego przepisu. Wyszły wspaniałe. Bardzo dobry przepis. Wiele lat nie robiłam faworków bo wychodziły twarde, te są chrupkie, nie zasmażkowe. Wg. mnie idealne faworki to właśnie te.
Ale troszkę zmieniłam przepis. Dałam 5 zółtek i jedno jajko. Białko podobno daje twardość. Ja bałam się że faworki będą miały taki zasmażkowy smak i stąd to białko. Może bez białka byłyby jeszcze lepsze? Nie wiem , może kiedy sprawdzę.
Nie tłukłam wałkiem ciasta, skorzystałam z pomysłu innych osób i przemieliłam 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Pozdrawiam właścicielkę przepisu i dziękuję że zechciała się nim podzielić z narodem.
Robię!
Podane składniki odmierzałam na wadze i ciasto wyszło ciut mokre (mimo dodania tylko 3 łyżek śmietany) podsypałam odrobiną mąki i jest genialne ;)
Idę smażyć. Pochwalę się po wykonie ;)
Zrobiłam, są pyszne, to chyba ten dodatek mąki krupczatki sprawia, że są takie delikatne.
Jak znajdziesz chwilkę możesz zobaczyć moje efekty :)
Pozdrawiam
wyszły fantastyczne! niesamowicie kruche i delikatne. polecam przepis!
faworki robiłam i wyszły pyszne :) jak każdy przepisik z tej stronki :) przydałby się jakiś dobry przepis na pączki :)
Serdecznie dziękuję Pani za tak cudowny przepis. Faworki wyszły przepyszne.
Ależ z Pani jest kucharka - zazdroszczę i jeszcze raz dziękuję.
A ja dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Pozdrowienia!
Rozeszły się w błyskawicznym tempie! Mam ochotę powtórzyć je w najbliższym czasie. Są lekkie i kruchutkie. idealne.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Bardzo mnie to cieszy. Tobie również szczęścia w Nowym Roku :-)
o rany...... pyszne zdjęcia :D
Piękne zdjęcia...Pozdrawiam
Kruchutkie i pyszne, moje pierwsze i od razu udane faworki :) dziękuję za przepis :)
Dodaj nowy komentarz