Bardzo lekki deser na bazie chrupiącej bezy, kremu i świeżych owoców sezonowych.
Bezy, które sporządzamy mogą być dowolnej wielkości: małe, wtedy uzupełniamy je krojonymi truskawkami, lub większe, gdzie zmieszczą się całe owoce. Można je również napełnić każdymi sezonowymi owocami jagodowymi. Waniliowy krem można zastąpić bitą śmietaną, bezy napełniamy wedle uznania - proporcje krem/owoce dostosowujemy do własnych upodobań :) Doskonałym uzupełnieniem tego deseru będzie gałka lodów waniliowych.
Polecamy też więcej przepisów na: Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: bezy, truskawki,
Bezowy vol-au-vent z truskawkami i kremem
Składniki na bezy:
100 g białka
200 g cukru kryształu
Składniki na krem:
500 ml mleka
5 żółtek
100 g cukru kryształu
75 g mąki
1 laska wanilii
Dodatkowo:
truskawki, ewentualne owoce sezonowe
cukier puder
Przygotowanie:
Przygotowujemy bezy: ubijamy białka, dodając cukier w trzech etapach. Ubijamy do momentu, kiedy piana będzie bardzo sztywna, a cukier rozpuści się. Szprycę z okrągłą końcówką napełniamy masą bezową. Na papier do pieczenia wyciskamy masę w formie koła o dowolnie wybranym rozmiarze. Z kolejnej partii masy bezowej formujemy boki, pozostawiając środek pusty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 90 stopi i suszymy około 3-4 godziny. Po wysuszeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowjemy krem: żółtka ucieramy z cukrem i mąką na gładką masę. Mleko zagotowujemy z wanilią i wlewamy do niego utartą masę żółtkową. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Bezy napełniamy zimnym kremem i uzupełniamy świeżymi owocami.
Komentarze
WItam, mam pytanie ile jajek muszę rozpić aby otrzymać 100 gram białka, pytam bo bardzo chciałabym zrobić tę bezę. Pozdrawiam i dziekuję za odp.
3 jajka, raczej większe.
Dodaj nowy komentarz