Szukaj

Pieczone pierożki z serami, szpinakiem i świeżą miętą

Chrupiące pierożki z aromatycznym, serowo-szpiankowym nadzieniem i miętą.

Takie pierożki możecie również przygotować z ciasta francuskiego. W wersji mięsnej bardzo smakowały nam Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli.


 Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Majówkę
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ricottę, ser feta, mozzarellę, ciasto filo oraz
szpinak


 

Pieczone pierożki z serami, szpinakiem i świeżą miętą
na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes"

Składniki:

  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4  młode cebulki z natką
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 80 g sera ricotta
  • 125 g sera feta
  • 60 g sera mozzarella
  • 1 roztrzepane jajko
  • 250 g ciasta filo
  • 50 g roztopionego lub klarowanego masła

Przygotowanie:

Masło topimy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Szpinak płuczemy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię. Na średnim ogniu, mieszając - odparowujemy liście do momentu, aż zmniejszą swoją objętość i stracą jędrność. Przekładamy na sito, studzimy, a następnie odciskamy w dłoniach pozostałą w liściach wodę. Każdą odciśinętą kulę liści kroimy drobno.

Młodą cebulkę z natką kroimy drobno, na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulkę i chwilę podduszamy. Koperek i miętę drobno siekamy.

W misce rozdrabniamy sery, dodajemy pokrojony szpinak, cebulkę, miętę i koperek, przyprawiamy pieprzem i cukrem. Ewentualnie doprawiamy solą. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.

Układamy 3 arkusze ciasta filo jeden na drugim. Tniemy na paski szerokości ok. 7 cm. Smarujemy obficie roztopionym masłem. U podstawy każdego paska kładziemy farsz serowo-szpinakowy i zawijamy w trójkąty. Układamy na blasze. Każdy pierożek smarujemy ze wszystkich stron stopionym masłem. Pieczemy do zrumienienia.

Pierożki z ciasta filo z serami, szpinakiem i świeżą miętą

Składnik główny: 
ciasto filo
Składnik główny: 
szpinak
Składnik główny: 
feta
Składnik główny: 
mozzarella
Składnik główny: 
ricotta
Składnik główny: 
mięta
Rodzaj dania: 
Przekąska

Komentarze

dot (niezweryfikowany)

witam, w jaki sposób uformować trójkąty z pasków?

16 sierpnia 2012 - 00:40
Renata Targosz

Prawy, dolny róg należy zawinąć do góry tak, aby stykał się z lewym bokiem paska. Farsz jest wówczas zamknięty w trójkącie, który zawijamy do góry na zasadzie zakładki (do góry, w prawo, do góry, w lewo).

16 sierpnia 2012 - 11:08

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania