Aromatyczna masa z orzechów włoskich z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości słodkiej śmietany. Jest tak pyszna, że nie mogłam powstrzymać się przed jej podjadaniem podczas przekładania staropolskiego piernika. Masa sprawdzi się również doskonale jako nadzienie do kruchych babeczek, przykryte z wierzchu np. czekoladowym ganache.
Po więcej przepisów podstawowych zapraszam TUTAJ
Masa orzechowa
Orzechy przeglądamy i sprawdzamy czy nie ma w nich resztek łupin. Mielimy przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera.
Śmietanę zagotowujemy z wanilią.
Zmielone orzechy ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopnowo śmietanę (przedtem wyjmujemy laskę wanilii), cały czas ucierając - aż do wystudzenia.
Gęstą, schłodzoną masą przekładamy pierniki bądź nadziewamy kruche babeczki.
Komentarze
Wlasnie takiego przepisu szukalam, proszę o info jaka konsystencje maja orzechy po zmieleniu; sypkie suche czy takie tłuste bardziej zbrylone, czym pozniej Pani uciera i czy zalewa ciepla smietanka .
Czekam z gotowym blatem
Im świeższe i lepszej jakości orzechy, tym będą bardziej tłuste i będą się zbrylać. Zalewam je ciepłą śmietanką i ucieram do wystudzenia drewnianą łyżką lub drewnianą "kulą" na trzonku.
Bardzo mi się podobają Pani przepisy, będę tu częstym gościem :) pozdrawiam :) ))
Czy chodzi o gęstą śmietanę 30% (mogę dodać 36%?) czy kremówkę? Proszę o pilną odpowiedź, bo dzisiaj chcę przekładać piernik.
Śmietana 30% płynna, z kubeczka (ta sama, która przeznaczona jest do ubijania).
Radosnych, wesołych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
Bardzo dziękuję i wzajemnie :-))
Dodaj nowy komentarz