Na ten sernik miałam ochotę już od dawna, a miał być ulepszoną wersją tego sernika. Uzyskałam to, co zamierzałam - delikatny aromat śliwki i pomarańczy oraz kremową konsystencję otuloną kruchością i cynamonem. Połączenie śliwki z cynamonem jest jednym z moich ulubionych. Więc nie miałam wątpliwości, że w tej wersji również się sprawdzi. Sernik jest pyszny i pięknie wygląda :-)
Postanowiłam jednak pójść o krok dalej i masę sernikową szczelniej zamknąć w kruchym cieście. Nie ciasteczkowym, jak zapewne na pierwszy rzut oka wygląda, ale klasycznym, z dodatkiem sproszkowanego cynamonu. Ciasto upiekło się fantastycznie i smakuje doskonale. Oczywiście, wymaga więcej pracy niż spód ciasteczkowy, ale przynajmniej sama mogę zadbać o jego skład. I to jest dla mnie najważniejsze.
Do sernika użyłam jak zawsze twarogu hajnowskiego. Aby uzyskać jego jak najbardziej kremową i aksamitną konsystencję, bardzo dokładnie zmiksowałam go przy pomocy blendera, dodając pod koniec śmietanę 36%. To w zasadzie mój stały sposób na przygotowanie kremowego twarogu śmietankowego. Jeżeli zapytacie o użycie kupnego twarogu do serników, to odpowiem - tak, jak najbardziej możecie go użyć. Nie znam jednak konsystencji tych twarogów, trudno mi więc określić, czy podana w moim przepisie śmietana powinna zostać pominięta. Powinna?
Dodam jeszcze kilka słów o powidłach. Jeżeli Wasze powidła zawierają większe kawałki owoców, warto je przed użyciem trochę zmiksować. Moje, a raczej mojej teściowej powidła były lekko kwaskowate, więc ilość cukru dobierałam na zasadzie próby smaku. Skosztujcie swoich powideł i dostosujcie słodycz sernika do Waszej ulubionej intensywności :-)
Po więcej serników zapraszam -> TUTAJ
Sernik śliwkowy z cynamonem
piekłam w formie o średnicy 20 cm
Kruche ciasto z cynamonem:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, cynamon, nakładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ustawiamy opcję pieczenia góra/dół.
Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche wałkujemy na koło większe od średnicy formy, wkładamy do jej środka, wyrównujemy i dociskamy do spodu i na bokach. Na foremkę, którą ja użyłam ciasta wystarczyło idealnie, tzn. spód i boki zostały równo ciastem wyłożone. Jeżeli użyjecie formy 21 cm, trzeba będzie boki zrobić nieco niższe.
Przystępujemy do pieczenia na ślepo: na ciasto wykładamy warstwą folii aluminiowej, dociskamy na całej powierzchni i wsypujemy ryż lub kaszę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy folię z kaszą i dopiekamy kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.
Przygotowujemy masę sernikową. Do misy blendera wkładamy twaróg i blendujemy na bardzo gładką, kremową masę. Dodajemy śmietanę i blendujemy jeszcze przez kilka sekund. Mieszamy z powidłami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową - najlepiej przy pomocy rózgi. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Śliwki suszone kroimy w kostkę. Układamy na ostudzonym spodzie kruchego, cynamonowego ciasta. Masę sernikową wylewamy na spód, przykrywając śliwki. wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 140 stopni (dzięki temu wierzch sernika pozostanie jasny i nie popęka) i pieczemy 35 minut.
W czasie, kiedy sernik piecze się, przygotowujemy warstwę śmietankową - śmietanę ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5-10 minut, wylewamy na wierzch krem śmietankowy i wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Po upieczeniu sernik studzimy i schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc ( ja upiekłam sernik w nocy, dlatego dopiero rano włożyłam go do lodówki, uprzednio zdejmując obręcz).
Komentarze
Doskonały!!!
Jestem od paru lat cukierniczką, właśnie przeglądając ten przepis bardzo zainteresował mnie trik z ciastem kruchym. Pomysł godne mistrza. A przepis na piernik i sernik który sama wykonałam według tych przepisów są świetne, godne polecenia. Pozdrawiam.
Sernik wprawdzie nie wyszedł tak wysoki, jak na zdjęciach (za duża forma), ale za to jaki wspaniały w smaku!! Wygląd niesamowity, smak i aromat wyjątkowy, nawet gorący z piekarnika kroił się doskonale. Praktycznie zostały tylko 3 porcje, na pewno ten sernik będę robić jeszcze nie raz, dziękuję!
W tym roku święta będą Targoszowe, czyli wszystko rewelacyjnie smaczne. Polędwiczki, serniczki....
mmmm pycha.
Witam. Jaka jest tajemnica tych wysokich brzegów z ciasta kruchego?:) Jeszcze nigdy nie udało mi się osiągnąć takiego efektu, ciasto zawsze zsuwa się, tym bardziej przy pionowych brzegach tortownicy. Czy mogłabyś napisać jak Ty to robisz?:)
Wszystko według przepisu, ze szczególną uwagą skierowaną na:
- doskonale schłodzone ciasto kruche
- bardzo równomierne wylepienie formy
- folia aluminiowa ściśle przylegająca do ciasta
- duuuużo "ślepego nadzienia", czyli ryżu, po brzegi foremki :)
czy gdybym chciala podkrecic ten sernik sliwowica, to rozumiem, ze mniej smietanki by trzeba, prawda?
Nie, 36% jest na tyle gęsta (używam Piątnicy), że nie trzeba zniejszać jej ilości.
Sernik jest sliczny i bosko obfotografowany :)
Mam pytanie, czy ta 18% smietanka z cukrem, położona na wierzchu nie zważy się podczas 10min. dopiekania? U Ciebie trzyma się rowno jak tafla ...wygląda jak biała czekolada. Czy to na pewno smietanka? Boję się, że to jakiś trick i że mi się to tak nie uda :)
Na moim blogu nie ma żadnych trików ;) Nie obawiaj się, na pewno się uda.
jeśli chciałabym zrobić taki sernik ze zwykłego twarogu poltlustego w dużej formie 24x40 to wystarczyło by użyć 1.5 kg sera? czy czas pieczenia i temperatura uległy by zmianie? czy konsystencja takiego sernika będzie odpowiednią( nie za rzadka) do pokrojenia go na duży świąteczny talerz? może to głupie pytania ale dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami :)
Na tak dużą formę przelicznik wskazuje potrojenie składników. Myślę, że śmiało możesz użyć podwójnej proporcji. Moja foremka to zaledwie 20 cm średnicy, dlatego sernik wyszedł taki wysoki.
Czas pieczenia na pewno ulegnie zmianie, do około 2 godzin pieczenia.
Jeżeli chodzi o konsystencję, to sernik zawsze powinien stężeć, najlepiej przez całą noc w lodówce.
Powodzenia :)
Przepis wygląda bardzo dobrze, tak jak wiele Twoich przepisów.
Gratuluję pomysłu.
Co do gotowego sera, używanego do sernika, to kupiłam raz i bardzo się zawiodłam. Jest rzadki, tak jak po dodaniu śmietany i nie bardzo wiadomo jak go użyć. Miałam przepis właśnie ze śmietaną, więc jej nie dodałam a w efekcie wyszedł jak troszkę lepsze leniwe.
Bardzo lubię sernik no i śliwki z cynamonem, więc połączenie jest według mnie idealne.
Pozdrawiam.
ela
Acha,jeszcze jedno.
Często mam problemy z przeliczaniem i tego dotyczy moje pytanie:
będę robić sernik w tortownicy 25cm średnicy. Ile potrzeba mi ciasta na spód ?
To zależy, czy planujesz też zwiększyć ilość masy serowej tak, aby sięgała wierzchu foremki. Formę 20-cm, w której piekłam wyłożyłam ciastem kruchym do samej góry. Również masa sernikowa sięgała wierzchu.
Zachowując proporcję otrzymasz sernik na wysokość ok 2/3 foremki 25 cm. Dlatego ciasto kruche powinnaś zwiększyć o połowę proporcji.
Witam serdecznie,
Sernik prezentuje się zjawiskowo ! A gdyby tak zamiast wmieszania powideł do sera położyć na nim powidła łyżką i wykonać po nich slalom patyczkiem (tworząc esy floresy) ?
Chciałabym, by ser pozostał jasny a miejscami były powidłowe smaki.
Będę używać dobrego, gęstego (tłustego) twarogu, więc powinno się udać?...
Pozdrawiam,
stała czytelniczka Twojej strony, Ivo
Tak, można zrobić tak, jak piszesz :)
wygląda doskonale :) zjadłabym !
Upiekłam! Nie wyszedł tak piękny jak na zdjęciu ale jaki pyszny taki delikatny, wszyscy się zachwycali na pewno będę podążać do perfekcji wykonania:)
Ogromnie się cieszę! Dziękuję za komentarz :)
Sernik jest prześliczny!
Dziękuję :)
Jakoś niski ten sernik <żart>:P Jest genialny!
Moja mama jest mistrzynią oszukiwania i zawsze wszystko wychodzi jej znakomicie... Ja dopiero zaczynam przygody z piekarnikiem. Swoją drogą nigdy nie robiłam sernika. Nie wiem jak do tego doszło... Ale do rzeczy! Chciałam zapytać czy użycie śmietany 30% zamiast 36% będzie dużym przewinieniem? Pozdrawiam, Niedoświadczona.
Śmietana 36% jest gęsta i bardziej kremowa (używam z kubeczka, nie z kartonu), 30% - płynna. Masa sernikowa będzie więc rzadsza - to może odrobinę wydłużyć czas pieczenia.
Domowy sernik już na wykończeniu, a tu patrzę na Twój, mocno świąteczny... Podoba mi się pomysł włączenia śliwek i cynamonu, ciekawa jestem efektu. Jak na razie patrzę na zdjęcia i podziwiam precyzję wykonania. Lubię tak!
Pozdrawiam serdecznie! :)
Na Wielkanoc będzie jak znalazł, zwłaszcza, że to bardziej "sernikowe" święta :-)
Przecudowny ten sernik. Też uwielbiam połączenie śliwki z cynamonem - zapisuję do wypróbowania :)
Fajny sernik
Wygląda jak wzorzec z Sevres sernika!!!! Fe-no-me-nal-ne zdjęcia!!! Może kiedyś skuszę się na zrobienie- wydaje się, że wymaga trochę pracy...
Bardzo dziękuję :-)
Nie jest on wbrew pozorom taki pracochłonny - masę sernikową robi się szybko, a "opakowanie" z ciasta kruchego wymaga jedynie trochę precyzji, aby równo nim wyłożyć formę. Czas wykonania możesz nawet skrócić, przygotowując spód ciasteczkowy.
Reniu, sernik wygląda fenomenalnie:-)
Proszę zdradź gdzie można kupić ser z Hajnówki?
Twaróg hajnowski kupuję w pobliskim sklepie, ale z tego co się orientuję, jest on ogólnie dostępny. Znak rozpoznawczy na pierwszy rzut oka to jego opakowanie, jak na trzecim zdjęciu tutaj. W lodówkach leży zazwyczaj w około kilogramowych blokach.
Idealny i wspaniała smakowa odsłona świąteczna :)
Reniu, wiesz że uwielbiam serniki, najbardziej te tradycyjne bez dodatków, tak więc już sama nazwa sernika (śliwkowy z cynamo-nem) mną wstrząsnęła. Ale z wielką ciekawością spróbuję kawałek w najbliższy czwartek, tym bardziej, że na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie:)
Aż sprawdziłam w lodówce, czy kawałek na jutro jeszcze został ;-)
Obłęd !!!!!!!!!!!
Wygląda wspaniale! Aj, skusiłabym się :)!
Obłędny, taki wysoki, dostojny, o miękkim kremowym wnętrzu.. mniam!
przepiękny spróbuję upiec na Święta:)
Fenomenalny. Taki .... perfekcyjny.
witam,A ja mam pytanie takie techniczne: czy jak wsypię kaszę lub ryż do środka ciasta to ziarenka się przypieką i są już nie do wykorzystania?Sernik wygląda tak pysznie,że koniecznie trzeba wypróbować przepis.
Ryż lub kaszę raz użytą w ten sposób przeznaczam już na stałe do pieczenia "na ślepo". Trzymam w pojemniku porcję takich ziaren i wielokrotnie je używam do wypieku tart, babeczek lub właśnie takiego sernika.
Piękny!
wspaniały! i jak pięknie pokrojony :)
Śliczny ten sernik, na pewno bardzo smaczny ;)
To może być bardzo ciekawy smak!
wygląda idealnie! wysoki i bardzo kremowy. a połączenie powideł śliwkowych + cynamonu pyszne! :)
cudowny, ale te deskę to by ci ukradła!
Bernadeta nie ma takiej opcji, trzymam w nocy pod poduszką ;-)
Dodaj nowy komentarz