Szukaj

Cytrynowe risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Klasyczne risotto wzbogacone świeżą nutą cytryny i krewetkami. Przygotowujemy je z odpowiedniej odmiany ryżu, który w pierwszej fazie podsmażamy z dodatkiem cebuli na oliwie lub maśle, a następnie stopniowo zalewamy bulionem lub wywarem z jarzyn w takiej ilości, jaką ryż jest w stanie pochłonąć. Dobre risotto to jędrne ziarenka ryżu połączone gęstym, kremowym sosem.


Składniki na 4 porcje:

po 80 g na osobę ryżu na risotto
1 cebula biała
200 ml białego, wytrawnego wina
12 surowych i obranych krewetek 16/20
1 duża cytryna
duża garść groszku zielonego
50 ml oliwy
100 g masła
ok. 500 ml podgrzanego wywaru z jarzyn
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz biały
świeża bazylia


Dodatkowo:

50 ml oliwy
kilka listków świeżej bazylii


Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do rondelka wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać sól i pieprz biały, a następnie ryż na risotto. Delikatnie przesmażyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Wlać białe wino i odparować. Następnie stopniowo dolewać po 100 ml wywaru z jarzyn, gotować powoli, aż ryż zacznie wchłaniać płyn. Czynność powtarzać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ryż powinien być lekko twardawy, ale powinien zacząć się rozklejać. Pozostawić na małym ogniu.

Do ryżu dodać surowe krewetki - w czasie gotowania zmienią one barwę na lekko różową. Następnie dodać groszek zielony. Bezpośrednio nad garnkiem zetrzeć skórkę z połówki cytryny. Cytrynę przepołowić i wycisnąć z niej sok. Dodać do risotta. Dodać masło i śmietanę, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kosztując, regulować smak solą i białym pieprzem, ewentualnie sokiem lub skórką cytrynową. Risotto powinno być kleiste, ale nie rozgotowane, o konsystencji lekko płynnej.

Zmiksować oliwę z bazylią na gładką emulsję.
Na talerz nałożyć risotto, dekorować listkami bazylii i oliwą bazyliową. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Składnik główny: 
ryż
Składnik główny: 
krewetka
Składnik główny: 
cytryna
Składnik główny: 
groszek zielony
Składnik główny: 
groszek
Składnik główny: 
krewetki
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza
Przekąska

Komentarze

Gosia (niezweryfikowany)

Pyszne! Delikatne, orginalne, pięknie wygląda, bardzo soczyste, no i po prostu bardzo, bardzo smaczne. Myślę, że z kurczkiem też się uda, nastepnym razem zrobię próbę.

21 stycznia 2012 - 19:42
Gość (niezweryfikowany)

Zrobilam lekko zmodyfikowana wersje.Z szafranem,ale bez bazylii, za to z koperkiem.Krewetki zamiast dodawac do risotto podsmazylam na maselku z czosnkiem.Wyszlo super !!! Pychotka.

09 maja 2011 - 18:19
professionalista (niezweryfikowany)

takie risotto z krewetkami o lekkim smaku cytryny pycha!

17 kwietnia 2011 - 11:12

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania