Delikatne ciastko czekoladowe, które podajemy zaraz po upieczeniu - z dodatkiem sosu z malin, truskawek lub pomarańczy. Ideałem będzie obecność miętowych lodów. Po przekrojeniu łyżeczką z wnętrza ciastka wypływa gęsta, czekoladowa masa. Rozpływa się w ustach.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę
Ciastko czekoladowe (bez mąki)
Składniki na 8 ciastek:
200 g czekolady gorzkiej
20 g miękkiego masła
4 jajka
50 g cukru
masło do smarowanie foremek
cukier kryształ do foremek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia z nawiewem. Foremki sufletowe o średnicy ok 8 cm wysmarować masłem i posypać cukrem kryształem.
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodawać pojedynczo żółtka, za każdym razem dokładnie mieszajac, najlepiej szpatułką. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wymieszać z masą czekoladowo-żółtkową. Foremki wypełnić masą na wysokość ok. 3/4. Piec 5-6 minut.
Podawać na ciepło z sosem z czerwonych owoców, sorbetem i listkiem mięty.
Komentarze
Ostatnie zdjęcie - jak Śnieżka Disneya na moment przed zjedzeniem zatrutego jabłka ;) Bosskie
@ Trish
Flowerless molten chocolate lava cake
Ingredients for 8 small cakes
200 g dark chocolate
20 g softened butter
4 eggs
50 g sugar
butter to grease the forms
crystallized sugar for crust in forms
Instructions:
Preheat oven to 200 degrees (I assume Celsius - please convert to Fahrenheit, if necessary). Grease the forms (about 8 centimeters in diameter) and sprinkle in the crystallized sugar.
Melt the chocolate with butter in a water bath and cool. Add egg whites individually, one by one mixing ingredients thoroughly, best using a spatula. Beat the egg whites with sugar until stiff. Mix the whites with the chocolate mixture and fill the forms approximately 3/4 high. Bake for 5 to 6 minutes.
Serve warm with a fruit sauce, sorbet and a mint leaf.
I hope this was helpful. I apologize for any mistakes, as my Polish is about 20 years "rusty". :)
Although I cannot read this, it looks divine. Can you send me the recipe in English please? Thanks
Of course, send me your e-mail please -> [email protected]
Zakochałam się! Jest wspaniałe! XD
''Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodawać pojedynczo żółtka'' - w przepisie nie jest jednoznaczne napisane czy zoltka nalezy wymieszac lub ubic z masa czekoladowa??
Dziekuje za odpowiedz.
Pojedynczo dodawane żółtka należy za każdym razem dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, najlepiej szpatułką.
Dopiszę tą informację rownież w tekście.
Dodaj nowy komentarz