Pomidory zapiekane na francuskim cieście z dodatkiem kremowego koziego sera i czarnej oliwki. Szybka w przygotowaniu, lekka przekąska nie tylko na co dzień.
Składniki na 8 porcji:
4 płaty ciasta francuskiego (lub ok. 300 g własnoręcznie wykonanego)
2 pomidory
150 g serka koziego
8 czarnych oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
ew. odrobina musztardy francuskiej lub dijon
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki a następnie na średnio grube plasterki. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 8 cm. Podczas wykrawania można użyć metalowej obręczy, lub naczynia o cienkich brzegach, ale tylko do zaznaczenia zarysu. Ciasto wykrawamy nożem, ponieważ "nie lubi" ono nacisku i może utracić na brzegach listkowaną formę. Na każde koło nałożyć odrobinę musztardy, rozsmarować, a następnie ułożyć plasterki pomidora, pozostawiając wokół brzegów maksymalnie 1 cm wolnego miejsca. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjść z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Kozi twarożek rozetrzeć na gładką masę. Formować "knedelki" przy użyciu dwóch łyżeczek. Nakładać po jednym na każdą tartę z pomidorami, dekorować czarną oliwką, listkiem bazylii, ewentualnie kolorową sałatą.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz