słowo pochodzi z języka łacińskiego – „alba” oznacza „biała” i jest to wewnętrzna część skórki cytrusów, z której wyrabia się pektynę.fot.: 123rf.com
– niezwykle delikatne, wyselekcjonowane kawałki szpiku wołowego, baraniego lub cielęcego, które w kuchni francuskiej służą do przybrania słonych tart, tymbalików i vol-au-vent, jak również są...
również amuse-bouche, z języka francuskiego jest to drobna przekąska podawana jako poczęstunek dla rozbudzenia kubków smakowych gości przed posiłkiem właściwym.Wielkość amuse-gueule to jeden,...
to inaczej sardela, Engraulis encrasicholus, bardzo aromatyczna i słona ryba morska z rodziny śledziowatych. Świeże anchois można smażyć lub marynować. Najpopularniejsze są solone, w zalewie,...
pochodzące z języka francuskiego „aspic” określenie mięsa lub ryby w galarecie.W kuchni staropolskiej przyrządzany był z gotowanych pulard, kapłonów, lub ryb, podawany na zimno w przezroczystej...
bardzo słodkie ciastko przyrządzane z ciasta filo, orzechów, migdałów, cukru i syropu cukrowego lub miodu. Pochodząca z Turcji oryginalna receptura znalazła szerokie zastosowanie w kuchniach Azji...
urządzenie gastronomiczne służące do utrzymywania potraw przez dłuższy czas w cieple. Z języka francuskiego bain marie, czyli kąpiel wodna.fot: sxc.hu
danie wywodzące się z kuchni polskiej. W jego składzie znajdują się mleko, migdały, galareta i rosół, czasem również suszony ryż.
krótkie obgotowywanie – przede wszystkim warzyw w celu delikatnego ich zmiękczenia, z zachowaniem chrupkości i składników odżywczych. Proces blanszowania powinien być przerwany szybko poprzez...
w języku francuskim - sposób krojenia warzyw w bardzo drobną kostkę. Więcej metod krojenia znajdziesz TUTAJ.
ser z bundzu owczego, miękki, podpuszczkowy, o wyraźnym smaku. Produkowany jest przez górali w Polsce, Czechach, na Słowacji i w Rumunii.
to często spotykana, zdrobniała nazwa chrustu (faworków). Zobacz nasz przepis na chrust.
z języka francuskiego - to sos z przetartych owoców lub warzyw. Na słodko lub na słono w zależności od tego, jakiemu daniu towarzyszy. Jednym z najpopularniejszych słodkich jest coulis z czerwonych...
podawane na słodko cienkie naleśniki z mąki pszennej. Crêpes mają francuskie korzenie i pochodzą z Bretanii, gdzie są wręcz obowiązkowym daniem na deser.Crêperies ro restauracje, które oferują...
Małe, bogato zdobione ciastko w kolorowym papilotku. Nazwa pochodzi od dwóch słów w języku angielskim: cup (filiżanka) oraz cake (ciasto). Amerykańska nazwa Cupcake ma swój odpowiednik w Anglii -...
bardzo słodki owoc daktylowca właściwego (palmy daktylowej). Uprawiamych jest wiele odmian daktyli, jednak największą popularnością cieszą się bardzo słodka odmiana halawi oraz bardzo aromatyczna...
z języka francuskiego - wlanie wody lub wina do naczynia, w którym piekliśmy lub smażyliśmy mięso. Na jego dnie pozostaje sok z pieczeni, który w połączeniu ze wspomnianą wodą lub winem utworzy...
inaczej synagrida, to śródziemnomorska ryba o charakterystycznych, szpiczastych zębach, których forma wynika ze sposobu odżywiania (mięczaki, małe ryby i głowonogi). Dentex występuje w kilku...
najpopularniejsza przekąska w kuchni greckiej - inaczej greckie gołąbki. Dolmadákia to zawinięty w liście winogron ryżowy farsz z rodzynkami i orzeszkami pinii lub z też z baraniną.fot. własna
- (łac. Sparus aurata), wyśmienita morska ryba o białym, niskokalorycznym mięsie. Wyróżnia się jej trzy odmiany: królewska, różowa i szara. Doradę można przyrządzać na grillu, piec, faszerować,...
grecki ser, wyrabiany z mleka owczego lub mieszanki owczego z mlekiem kozim. Ten najstarszy grecki ser charakteryzuje się gładką i zwartą strukturą, słonym smakiem i zapachem kwaśnego...
owoc figowca, drzewa z rodziny morwowatych. W zależności od odmiany skórka figi ma kolor fioletowy lub zielony. Świeże figi są dostępne od czerwca do listopada i mogą być spożywane na surowo. Suszone...
masa wykonana z czekolady i śmietany kremówki. Otrzymuje się ją poprzez wymieszanie podgrzanej do temperatury wrzenia śmietany z posiekaną czekoladą. Po rozpuszczeniu czekolady w śmietanie oba...
rodzaj makaronu jajecznego o charakterystycznym kształcie małych, prążkowanych rurek o ukośnych końcówkach. Garganelli powstaje poprzez zawijanie makaronowego ciasta w kształcie kwadratu.fot:...
słowo pochodzi z języka francuskiego i oznacza glazurowanie. Jest to czynność mająca na celu nadanie produktom błyszczącej powierzchni. W przypadku ciast będzie to lukrowanie, a w przypadku mięs –...